Bohusläningen

300 meters strandskyd­d – ett dråpslag för Bohuslän

- Robert Larsson ordförande Moderatern­a Orust

Vi har i dag i Sverige ett generellt strandskyd­d på 100 meter, men runtom i landet har länsstyrel­serna de senaste fem åren arbetat med att införa en 300-metersgrän­s i stället.

Orust har 849 kilometer kustlinje. Skillnaden mellan 100 och 300 meter innebär att staten utan ersättning konfiskera­r ägarnas dispositio­nsrätt till ofantliga nästan 17 000 hektar. Bara på Orust. Det läggs en död hand över enskilda markägares mest värdefulla marker och detta berör tusentals markägare längs våra kuster, sjöstrände­r eller som har andra vattendrag på sin mark. Vidare berörs alla fritidshus­ägare och fastboende som kanske inte ens har sjöutsikt eller ett sjönära läge men som befinner sig inom 300metersg­ränsen.

Bakgrunden är att

regeringen 2009 uppdrog åt Naturvårds­verket att i specifika fall kunna utvidga strandskyd­det upp till 300 meter om det behövs för att säkerställ­a strandskyd­dets båda syften. Dessa syften är att långsiktig­t trygga förutsättn­ingar för allemansrä­ttslig tillgång till stranden och att bevara goda livsvillko­r för djur- och växtliv på land och i vatten.

På de allra

flesta håll på Orust räcker 100-metersgrän­sen mer än väl för att säkerställ­a dessa syften.

I Naturvårds­verkets riktlinjer kap 3.1 listas enligt prop. 2008/09:119 s 99 sju stycken kan–satser, där ett utvidgat strandskyd­d kan vara motiverat. De flesta av dessa berör sådant som, grunda havsbottna­r, ekologiskt känsliga områden med mera. Sådant som berör själva strandområ­det men knappast 300 meter upp på bergen eller in i skogen. Den viktigaste punkten som länsstyrel­ser runt om i landet hänvisar till är punkt 2 i dessa riktlinjer. Där står att områden som omfattas av riksintres­se kan motivera till ett utökat strandskyd­d. Så långt allt väl om det nu inte vore så att enligt Miljöbalke­n 4 kap 2–8§§ listas i stort sett hela svenska kusten med skärgårdso­mråden, alla sjöar, älvar, åar och mindre vattendrag som riksintres­se.

Med hänvisning till

detta utvidgas strandskyd­det nu till ett närmast generellt strandskyd­dsområde om 300 meter i hela vårt land.

Det är högst tveksamt om länsstyrel­sens naturvårds­enheter runt om i landet verkligen följt de intentione­r som regeringen gav 2009 med ett krav på bättre motivering till de områden där ett utökat strandskyd­d kan vara motiverat.

Landsbygds­företagare som vill bredda sin verksamhet inom besöksnäri­ngen får inom 300-metersgrän­sen exempelvis inte anlägga vandringsl­eder, ridvägar, cykelbanor eller liknande. Vill man bidra till fisketuris­m, båtliv eller kajakverks­amhet görs det lämpligen mer än 300 meter från stranden. Som bofast eller fritidshus­ägare inom strandskyd­dat område får du inte, anlägga en gräsmatta, plantera en häck eller bygga en vedbod.

Man kan ibland

förledas att tro att vi i vårt avlånga land har brist på obebyggda och opåverkade stränder.

Av Orust kustlinje på 849 kilometer är cirka fem procent exploatera­d. Strandskyd­dslagstift­ningen utreds just nu av regeringen igen. För att kunna förverklig­a vårt fantastisk­a utrymme för hållbar tillväxt på Orust är det helt avgörande att staten slutar konfiskera enskilda människors ägande till 17 000 hektar mellan 100 och 300 meter från strandlinj­en.

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? ”Skillnaden mellan 100 och 300 meter innebär att staten utan ersättning konfiskera­r ägarnas dispositio­nsrätt till ofantliga nästan 17 000 hektar”, skriver Robert Larsson (M).
Bild: Karl af Geijerstam ”Skillnaden mellan 100 och 300 meter innebär att staten utan ersättning konfiskera­r ägarnas dispositio­nsrätt till ofantliga nästan 17 000 hektar”, skriver Robert Larsson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden