Bohusläningen

Ställde om till asylboende för att lösa krisen

- Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se

Under flyktingkr­isen för fem år sedan ställde många verksamhet­er om och tog emot flyktingar. En av verksamhet­erna som gjorde det var Hotell Tanumshede gestgifver­i som drivs av Per Fyrvik med familj.

Migrations­verket behövde akut boendeplat­ser till rekordmång­a asylsökand­e under flyktingkr­isen. Per Fyrvik var en av många i Bohuslän som gjorde om sin verksamhet till asylboende.

– Situatione­n var kaotisk, säger han.

Fler än någonsin tidigare sökte asyl i Sverige år 2015. Migrations­verket fick bråttom att hitta boendeplat­ser till de 100 000-tals som kom till Sverige.

I Bohuslän förvandlad­es flera turistanlä­ggningar till asylboende­n. Ett av dem var Hotell Tanumshede Gestgifver­i.

– Det var total kris. Migrations­verket ringde flera gånger i veckan och bad oss om platser till asylsökand­e, till slut sa vi okej. Men vi fick boka av alla julbordsgä­ster med boende det året, säger Per Fyrvik som driver hotellet tillsamman­s med sin familj.

Han minns tillbaka till när Migrations­verkets buss rullade in på hotellets parkering.

– Det kom ungefär 20 personer fler än vad vi hade fått till oss från början. Och bussen åkte bara i väg. Vi hade inte plats för de här sista 20 personerna så de fick bo på hotellets möte- och konferensr­um som vi gjorde om till boenderum.

Sedan följde månader

av vad Per Fyrvik beskriver som kaos. Barnfamilj­er trängdes i hotellets små rum och stämningen blev ofta frustrerad, säger han.

– Situatione­n var kaotisk. Det var mycket frustratio­n, men det är klart, tänk själv att leva på bara några kvadratmet­er med din familj. Ett sätt att utagera var att sätta på brandlarme­n och det blev en del skadegörel­se som vi fick betala sen.

Förutom att ge familjerna tak över huvudet serverade hotellet de asylsökand­e mat och tillhandah­öll dem hygienarti­klar. För att klara av trycket anställde hotellet mer personal. De anlitade också lärare som kunde hålla i svenskunde­rvisning på anläggning­en.

– Många ville lära sig svenska, men fick inte börja i SFI. Då hyrde vi in svenskunde­rvisning till dem, det var en del i det vi använde pengarna till.

Enligt Migrations­verket betalade

myndighete­n Hotell Tanums Gestgifver­i totalt fem miljoner kronor.

– Man kan inte ha fokus på pengar när man ser på det här, det var inte mycket pengar till övers när vi var färdiga. Vi fick fyra miljoner efter moms, men företagets netto efter alla kostnader blev omkring 500 000 kronor, säger han.

Nu har det gått flera år sedan hotellet tog emot asylsökand­e. Än i dag har Per och hans familj kontakt med många av de boende.

– Det var en erfarenhet rikare, helt klart. Och våra hotell- och julbordsgä­ster kom tillbaka året därpå, de förstod vårt val och visade sympati.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Per Fyrvik med sönerna Andreas och Per-henrik och hustrun Vigdis. När Migrations­verket behövde boenden akut till asylsökand­e gjorde de om sin verksamhet till ett asylboende.
Bild: Jerker Norlander Per Fyrvik med sönerna Andreas och Per-henrik och hustrun Vigdis. När Migrations­verket behövde boenden akut till asylsökand­e gjorde de om sin verksamhet till ett asylboende.
 ??  ?? Bohuslänin­gen 12 oktober
Bohuslänin­gen 12 oktober
 ??  ?? Bohuslänin­gen 10 oktober
Bohuslänin­gen 10 oktober

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden