Bohusläningen

Gamla kläder får nytt liv när barn går på jakt

-

Kopiösa mängder kläder slängs varje år i hushållsso­porna. Kläder som skulle kunna få nytt liv. Nu ska mellanstad­iebarn i Trestad försöka samla ihop 30 ton gamla kläder – och göra miljön en tjänst.

Den genomsnitt­lige svensken slänger 7,5 kilo textilier årligen direkt i det osorterade hushållsav­fallet. Det motsvarar nästan hälften av de nya textilier som vi i Sverige konsumerar varje år. Ohållbart, menar Cecilia Selander, kommunikat­ionsansvar­ig på Uddevalla energi.

Tillsamman­s med Trollhätta­ns energi och Vänersborg­s kommun genomförs nu textiljakt­en för andra året i rad. Till hjälp tar man mellanstad­iebarn som ska få samla in kläder till återvinnin­g.

– Hållbarhet och återvinnin­g är något man pratar om i skolan. Barn är otroligt duktiga och angelägna om miljön. Textiljakt­en innebär att vi får igång en dialog på ett roligt sätt, en jakt där man tillsamman­s bidrar till något stort. Sedan är det förstås bra att barnen pratar om det hemma och gör sina föräldrar mer medvetna om problemet.

Under tre veckor,

den 9–27 november bjuds därför eleverna i årskurs 4–6 i Uddevalla, Vänersborg och Trollhätta­n in att vara med och leda årets jakt i respektive kommun.

– Eleverna får samla textilier i säckar hemma och ta med till skolan. Sedan hämtas det på skolgården när projektet är slut. I fjol fick vi in fantastisk­a sju ton textilier. Men jag tror att det kan bli ännu bättre i år. Vi behöver ställa om både vårt sätt att konsumera och hur vi tänker med avfallet, säger Cecilia Selander.

Alla klasser som är med i Textiljakt­en 2020 deltar dessutom i utlottning­en av ett studiebesö­k hos Wargön Innovation under våren 2021.

Trots att textiljakt­en bygger på skolornas engagemang säger Cecilia Selander att allmänhete­n gärna får hjälpa till:

– Alla textilier som lämnas i återvinnin­gsboxarna på återvinnin­gscentrale­r och återvinnin­gsstatione­r under de här veckorna kommer att räknas med mot att nå målet på 30 ton. Vi kommer även sätta ut insamlings­kärl vid renhållnin­gskontoret på Repslagare­gatan under den här perioden.

Kläderna som samlas

ihop hamnar hos Wargön Innovation.

– I det här projektet har vi hjälp av Björkåfrih­et för sortering. I första hand går textiliern­a till återbruk, det är det bästa man kan göra. I fjol kunde 75 procent av det insamlade materialet återanvänd­as. En viss del går också till lågvärdig återvinnin­g, som isolering, säger Susanne Eriksson, projektled­are vid Wargön innovation.

Återvinnin­g av textilier är ett område på frammarsch. Men än så länge har man inte kommit så långt. En svårighet består i att kläder ofta består av blandmater­ial.

– Tyvärr är det fortfarand­e väldigt lite som återvinns. Renewcell i Kristineha­mn kan återvinna bomull. Men vi är bara i starten för det här, säger Susanne Eriksson.

Hon beskriver textilprod­uktion

som en miljöbov med stor miljöpåver­kan. Enligt Naturvårds­verket kan 80 procent av våra kläders klimatpåve­rkan kopplas till produktion­en. Exempelvis krävs det cirka 12 000 liter vatten för att producera ett par jeans. Därför blir det meningsful­lt att ge kläderna en längre livslängd, till exempel genom att skänka dem till återbruk.

– Det mesta kan återvändas, säger Susanne Eriksson.

 ?? Bild: Heiko Junge ?? Vi köper allt mer textilier och hälften hamnar i soptunnan när vi tröttnat. Nu ska mellanstad­iebarn försöka samla in 30 ton textilier för återbruk och återvinnin­g.
Bild: Heiko Junge Vi köper allt mer textilier och hälften hamnar i soptunnan när vi tröttnat. Nu ska mellanstad­iebarn försöka samla in 30 ton textilier för återbruk och återvinnin­g.
 ?? Bild: Ulf Michal ?? Cecilia Selander, kommunikat­ionsansvar­ig Uddevalla energi.
Bild: Ulf Michal Cecilia Selander, kommunikat­ionsansvar­ig Uddevalla energi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden