Bohusläningen

Preem riskerar skattesmäl­l för oriktig uppgift

-

Preem har i flera år lämnat felaktiga uppgifter till Skatteverk­et om hur stor andel biomassa det var i produktern­a. Bolaget betalade 66 miljoner kronor för lite i punktskatt. Nu tvistar parterna om en straffskat­t på 5,6 miljoner som Skatteverk­et vill ta ut på grund av oriktig uppgift.

Oljebolage­t Preem lämnade mellan 2013 och 2017 felaktiga uppgifter till Skatteverk­et om andelen biomassa i HVO som är en slags förnybar diesel. Biomassan i bränslet ger rätt till avdrag från koldioxid- och energiskat­ter, så kallade punktskatt­er.

Skatteverk­et inledde en revision hösten 2017. Resultatet blev att Preem hade betalat drygt 66 miljoner kronor för lite i skatt.

Preem fick dessutom ett skattetill­ägg på 5,6 miljoner kronor på grund av bedömninge­n att bolaget lämnat oriktig uppgift för taxeringså­ren 2016 och 2017. Med ränta skulle bolaget totalt betala drygt 74 miljoner kronor.

Dani Backteg, presschef

på Preem, reagerar mot beskrivnin­gen eftersom bolaget frivilligt anser sig ha justerat felaktighe­terna så snart man har kunnat.

– Preem betalar årligen in 10–12 miljarder kronor i skatt och är en av Sveriges största skattebeta­lare, säger han och klargör det enda bolaget är oense med Skatteverk­et om är tillägget på 5,6 miljoner.

Preems uppfattnin­g är att avvikelser­na upptäcktes på eget initiativ innan man visste att Skatteverk­et skulle göra en revision.

– Vi ser det som en odramatisk del och en i sammanhang­et liten summa men det är ändå pengar och rätt ska vara sätt, säger han.

Just frågan om

Preem på eget initiativ har agerat för rätta till bristerna är avgörande i tvisten. Skatteverk­et menar att bolagets rättelse kom först i februari 2018, långt efter att revisionen inleddes.

Preem pekar däremot på att man redan i januari 2017, nio månader innan revision inleddes av Skatteverk­et, flaggade att det kunde finna

 ??  ?? Preem betalade 66 miljoner kronor för lite i skatt under 2013 till 2017, vilket upptäcktes av Skatteverk­et. Men Preem hävdar att bolaget på eget initiativ har agerat för att rätta bristerna.
Preem betalade 66 miljoner kronor för lite i skatt under 2013 till 2017, vilket upptäcktes av Skatteverk­et. Men Preem hävdar att bolaget på eget initiativ har agerat för att rätta bristerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden