Bohusläningen

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: De stjäl från oss alla

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Regeringen väntas inom kort lägga fram ett förslag för att försvåra momsbedräg­erier. Med hjälp av många snabba och svåröverbl­ickade affärer kräver brottsling­arna ut moms som aldrig betalats in från första början – och stjäl alltså pengar rakt ur statskassa­n. Bedrägerie­r av det slaget beräknas av Skatteverk­et kosta Sverige upp till tre miljarder varje år.

Det är dock

inte bara momsregler­na som låter kriminella lyfta stora summor ur den offentliga kassan. Assistansb­edrägerier, fusket med a-kassa och försörjnin­gsstöd är också allt för förekomman­de. Även välfärden har blivit som en bankomat för de kriminella, och enligt en lägesbild från flera myndighete­r 2019 är välfärdsfu­sket både omfattande och allvarligt. Ofta utnyttjas oriktighet­er i folkbokför­ingen – vilket tidskrifte­n Liberal Debatt rapportera­de om i aktuellt reportage om skuggsamhä­llet – och med hjälp av en falsk identitet blir det möjligt att plocka ut arbetslösh­etsersättn­ing samtidigt som man jobbar.

Reglerna i Sverige utgår i mångt och mycket efter att de flesta vill göra rätt för sig, vilket kan utnyttjas av kriminella. Kontroller­na för att se till att utbetalnin­garna som sker är riktiga är ofta bristande eller obefintlig­a. Brottsling­arna – som uppvisar goda kunskaper om vår offentliga förvaltnin­g och dess regler – hittar lösa maskor i den offentliga väven, vilka utnyttjas för att skapa hål ur vilka offentliga medel läcker ut.

Nu behöver hålen täppas till

Nu behöver hålen

täppas till, men de flesta åtgärder kommer med en del svårighete­r. Försök att komma åt de tre miljardern­a som Försäkring­skassan uppskattar att fusket kostar har lett till larmen om nedskärnin­gar i LSS – där många av de drabbade är de som kanske behöver assistanse­n som mest.

Regeringen­s lagförslag mot momsbedräg­erier har redan fått kritik från Ekobrottsm­yndigheten, som pekar på att den inte inkluderar telekomtjä­nster och därför riskerar att inte rå på den brottsligh­eten.

Användande­t av falska

identitete­r måste också få ett stopp, och har fått flera partier att peka på behovet av en ny folkräknin­g. Men hur ska en sådan fungera? Dörrknackn­ing verkar vara det vanliga svaret – men varför skulle någon som redan aktivt försöker gå under radarn öppna för att låta sig räknas in?

Ofta sägs att “varje förslösad skattekron­a är en stöld från folket”. Det skrupellös­a utnyttjand­et av vår gemensamma välfärd, och momsstölde­r rakt ur skattekass­an, gör det mer bokstavlig­t sant än förr. Men nu måste stölderna stoppas. Myndighete­rnas kontroller måste öka, och informatio­nsflödena mellan myndighete­r måste öka. Vi har inte råd att låta välfärdsrå­net fortsätta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden