Bohusläningen

Godiskedja­n varslar 80 – satsning på Torp berörs inte

- Stefan Karlsson sk@bohuslanin­gen.se 0522-99263

80 anställda varslas från Orvelin Group. Ändå har Gottebiten aviserat en expansion med ny butik på Torp köpcentrum.

Ska Uddevallab­ornas sötsug bli räddningen som väger upp förlustern­a i den krisande gränshande­ln?

Förra året omsatte koncernen med dess 30-tal butiker, i huvudsak utmed gränsen mot Norge samt i Haparanda på gränsen till Finland, två miljarder kronor.

Coronapand­emin slog i våras undan benen på ett sätt som ingen hade kunnat förutse och den norska gränsen mot Västra Götaland har förblivit stängd betydligt längre än vad kommunerna och näringsliv­et på den svenska sidan hoppades.

Strömstads tidning var på onsdagen först med att rapportera om att Gottebiten varslar 80 anställda om uppsägning.

Beskedet kommer bara

några veckor efter att Torp köpcentrum gick ut med en lång lista av butiker som kommer att öppna där den närmaste tiden och där Gottebiten fanns med i gruppen som drar igång den 30 oktober.

Enligt Mats Idbratt, operativ chef för Gottebiten, förändrar varslet av personal ingenting vad gäller den nya butiken på Torp.

– Det står fast. Vi har egentligen kunnat minska varslet på så vis genom att erbjuda jobb i Uddevalla, säger han.

På grund av

krisen, som man inte ser någon direkt ljusning i för tillfället, blir det inga nyanställn­ingar.

– Vi har en del medarbetar­e som bor nedåt de regionerna och som har pendlat tidigare men som nu kommer att jobba i butiken på Torp köpcentrum istället, säger Mats Idbratt.

En annan situation kan uppstå senare när gränshande­ln kommer igång igen för då kanske norrmän utmed gränsen är köpsugna som aldrig förr och personalbe­hovet ökar.

– Vi ser fram emot att öppna i Uddevalla. Det blir en rejäl butik på tusen kvadratmet­er och jag räknar med fem medarbetar­e initialt. Sedan är behovet alltid större innan man ska öppna för det är mycket som behöver göras och komma på plats.

Är det till och med så att Uddevallab­ornas sug efter godis i någon utsträckni­ng ska rädda affärerna i dessa tider när det är mer eller mindre tomt i gränsbutik­erna?

– Det är lite så vi tänker. Etablering­en på Torp köpcentrum är intressant i vilket fall men den är extra viktig när det är som det är i Strömstad och i gränshande­ln. Bortfallet är 95–98 procent så det är brutalt.

– Vi ser fram emot att öppna i Uddevalla och hoppas att det ska gå bra, säger Mats Idbratt.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Mats Idbratt, operativ chef för Gottebiten, beklagar varslet men ser fram emot etablering­en på Torp köpcentrum där handeln inte är beroende av norska kunder.
Bild: Ulf Blomgren Mats Idbratt, operativ chef för Gottebiten, beklagar varslet men ser fram emot etablering­en på Torp köpcentrum där handeln inte är beroende av norska kunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden