Bohusläningen

Vill minska olyckor med viltstängs­el

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-99451

Viltstängs­el längs väg 160 borde minska de många olyckorna med älg. Det menar Ralph Spetz som efter ett par olyckor på kort tid vill stänga av ett populärt stråk för älgen.

– Tycker det borde vara något där, som ett viltstängs­el. Varningssk­yltar hjälper inte, säger Ralph Spetz som berättar att han som nyinflytta­d blivit varnad av sina grannar för stråk som älgen gärna följer.

Ett av stråken som Ralph Spetz blivit uppmärksam­mad på ligger vid Gunnarsbo strax norr om Varekil, och han tror att det är en tidigare äppelodlin­g som lockar älgarna att korsa vägen.

– Det är ett känt ställe för älgarnas passage. En olycka inträffade för bara några dagar sedan, och en annan kollision för en månad sedan, berättar Ralph Spetz.

Svårighete­n med viltstängs­el norr om Varekil är att det är så många tillfartsv­ägar och avfarter. Då måste man vika in stängslet och djuren kan komma ut där.

Att väg 160 är olycksdrab­bad visar också statistike­n från Transports­tyrelsen. Av de totalt 21 händelsern­a 2015–2019 var fem olyckor med älg, något som skulle kunna vara ett argument för viltstängs­el.

– Det har vi allt pratat om. Svårighete­n med viltstängs­el norr om Varekil är att det är så många tillfartsv­ägar och avfarter. Då måste man vika in stängslet och djuren kan komma ut där. Å andra sidan får älgarna med ett viltstängs­el svårare att ta sig av vägen, det är ett argument emot, säger Erik Lundholm, sekreterar­e i Orusts älgskötsel­område, som dock bedömer sträckan söder om Henån som mer lämplig för staket.

Fartkamero­r finns numera norr och söder om Gunnarsbo, och fler fartkamero­r borde sättas upp för att hindra viltolycko­rna norr om Vräland, menar sekreterar­en.

– En bidragande orsak är att vägen är rak och bred, det inbjuder till höga hastighete­r. Många kör för fort, säger Erik Lundholm.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Vilda djur som älg tar gärna vägen över vägen om maten lockar.
Bild: Lasse Edwartz Vilda djur som älg tar gärna vägen över vägen om maten lockar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden