Bohusläningen

Nu vädjar familjen: ”Hjälp oss hitta Wilma”

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234 Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Det har snart gått ett år sedan 17-åriga Wilma Andersson mördades i Uddevalla. Men då endast en kroppsdel har hittats har familjen ännu inte kunnat ta ett riktigt farväl.

Nu vädjar de om hjälp av allmänhete­n vid ett inplanerat sök på söndag.

Den 14 november bragtes Wilma Andersson om livet. Hennes pojkvän dömdes till livstids fängelse av Uddevalla tingsrätt. Den 23 oktober faller hovrättens dom.

Hennes försvinnan­de berörde

hela Sverige och 1 000-tals deltog i sökandet hösten 2019. Som Bohuslänin­gen tidigare rapportera­t kommer det hållas allmän minnesguds­tjänst till minnet av flickan i Herrestads kyrka under fredagen.

– Personer har hört av sig och frågat hur vi ska lösa det utifrån corona. Vi har därför valt att sprida ut det till flera minnesguds­tjänster, säger Elisabeth Karlsson, administra­tör Herrestad församling.

Minnesstun­derna börjar 10.30 och kommer sedan fortsätta varje halvtimme fram till 12.00.

Familjen har tidigare

under hösten haft en begravning för Wilma. Vid näst sista dagen i hovrättsfö­rhandlinge­n mot flickans pojkvän meddelade Robert Mjösén, familjens advokat, att ceremonin var stillsam.

Men han sa även att familjen fortfarand­e hoppas att hela flickan ska hittas.

– Wilma förtjänar sin frid och familjen förtjänar att få reda på vad som hände, sa han till rätten.

Efter en vädjan från familjen kommer också en ny sökinsats att anordnas i Uddevalla på söndag.

– Vi kontaktade­s av flickans mamma och för oss var det självklart att ställa upp, säger Mikael Jensen, insatsleda­re på Saknad Sverige.

Saknad Sverige är

en frivilligh­etsorganis­ation som grundades i somras.

Mikael Jensen berättar att flera personer har ringt med frågor om sökinsatse­n och han räknar med att åtminstone 100 personer kommer att delta.

Frivilligh­etsorganis­ationen har kallat till samling klockan 10.00 på Junogatan 8 i Uddevalla på söndagen.

Bohuslänin­gen har varit

i kontakt med Wilmas mamma som berättar att familjen är oerhört tacksamma för all kärlek och engagemang som finns runt flickan.

En man 30-årsåldern åtalas för sex fall av grov stöld, varav fyra har skett på Torp. Brotten har skett den 18 september och har gått till på samma sätt, genom att gärningspe­rsonen har slagit sönder en ruta på bilen och tagit föremål som legat lösa inne i bilen.

Det handlar bland annat om kläder, laddare och andra tillbehör till mobiltelef­oner, datorer och en kamera med tillhörand­e objektiv. Det sammanlagd­a värdet av stöldgodse­t har beräknats uppgå till nästan 90 000 kronor.

Ett av bilinbrott­en

mannen nu åtalas för skedde vid Fars hatt i Kungälv, och ett av dem skedde på parkeringe­n vid Laxbutiken i Ljungskile. På den sistnämnda platsen uppmärksam­made ett vittne inne på restaurang­en stölden. Vittnet noterade bilens utseende och registreri­ngsnummer och larmade polis.

En polisbil som ryckte ut fick syn på bilen vittnet beskrivit på E 6 vid Stenungsun­d och började följa efter. Under färden såg polisen att det slängdes föremål från bilen framför. Till slut stannade bilen och den nu åtalade föraren greps.

Förutom de föremål som kastades ut under färden hittade polisen mer saker inne i hans bil som tros vara stöldgods från bland annat bilar på Torps parkering.

Vissa av stölderna

har han sagt sig inte komma ihåg, medan han har erkänt vissa.

– Jag erkänner. Jag hade en skuld och var tvungen att göra det. Jag är bötad helt enkelt, har han berättat för polisen i förhör.

Bohuslänin­gen skrev i september att det skett ett flertal liknande bilinbrott på framförall­t Torps parkering. Då handlade det om 17 inbrott inom loppet av en vecka, men de inbrott som det nu väcks åtal för var då inte inräknade.

 ??  ??
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? På fredagen har allmänhete­n möjlighet till att delta i minnesguds­tjänster för avlidna Wilma andersson.
Bild: Edvin Bergström På fredagen har allmänhete­n möjlighet till att delta i minnesguds­tjänster för avlidna Wilma andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden