Bohusläningen

Hummerreds­kap fastnar i båtars propellrar

- Teknisk chef på Koster marin Alexandra Turku alexandra.turku@stnb.se sara.kirudd@bohuslanin­gen.se

Hummerfisk­are som lägger sina redskap i farlederna kan leda till stora problem för Kosterfärj­orna och andra båtar. Redskapen kan fastna i propellern och orsaka skador på fartygen, men även lossna och bli spöktinor.

När det är mörkt eller motljus är de nästan omöjliga att få syn på, men om du kör på en hummerbur kan motorn eller rentav båten ta skada.

Varje år är

det flera hummerfisk­are som lägger ut sina redskap i farlederna mellan Koster och Strömstad, något som leder till problem både för de större passagerar­färjorna och privata fiskebåtar.

– Den vita sektorn som det kallas är som grönt ljus på en trafikerad väg, det ska gå att köra där. Man får ju inte slänga ut stenar på vägen som hindrar trafiken, säger Daniel Eriksson som är teknisk chef för Koster Marin.

Varje år kör

Kosterfärj­orna på ett 20-tal hummerreds­kap som ligger och driver ute i farlederna. Daniel

Eriksson säger att det är vanligt att se åtminstone tio redskap längs med farleden på en vanlig tur ut till Koster. Hummertino­rna kan fastna i propellern och orsaka störningar eller rent av skada båtar så att de inte går att köra. Om redskapen fastnar i propellern måste dykare simma ner och försöka få loss både rep och tina.

Särskilt under högsäsonge­n kan det leda till en dominoeffe­kt med förseninga­r på en halvtimme eller en timme för de passagerar­e som vill till Koster. Om propellern skär av repet blir buren till en spöktina på botten.

Det viktigaste är att de som är ute på havet visar gott sjömanskap

Men hur den än ställs i år så går det inte att komma ifrån att den överskugga­s av rådande pandemi

Trots att Daniel

Eriksson har lyft frågan till både Havs- och vattenmynd­igheten och länsstyrel­sen så finns det ingen lagstiftni­ng i dag som hindrar människor från att lägga ut tinor längs med farlederna.

Från och med 2018 får fritidsfis­kare endast använda sig av sex hummerbura­r vilket har reducerat, men inte eliminerat, antalet redskap som hamnar på fel plats.

Daniel Eriksson menar

att havet är stort nog för att alla ska få plats att fiska och att det inte ska vara något problem att lägga dem en bit bort från farlederna. Han hoppas att fler engagerar sig och säger att det kan vara så att alla inte är medvetna om vilka risker det kan föra med sig att slänga ut en bur på fel plats.

– Det viktigaste är att de som är ute på havet visar gott sjömanskap. Folk har ju sunt förnuft, men det är viktigt att de tänker sig för lite extra. Det finns plats för alla, säger Daniel Eriksson. tidigare i veckan i tv-programmen­s morgonsoff­or. De svarade så gott de kunde; håll avstånd, skypa och vädra där hemma om ni är många.

Cheferna på jobbet har redan diskuterat frågan och gett svaret att vi ställer in festen. Hotellkedj­orna skriver sitt svar på frågan – Kom till oss!

Trots de många svaren känner jag trots allt att vi i ovisshet famlar vi in i novembermö­rkret med frågan ekande i huvudet – Hur firar vi julen 2020?

 ?? Bild: Privat ?? Så här såg det ut när en hummerbur fastnade i propellern på en Kosterfärj­a.
Bild: Privat Så här såg det ut när en hummerbur fastnade i propellern på en Kosterfärj­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden