Bohusläningen

Riktad insats ska locka poliser till Dalsland

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Få dalslännin­gar antas till polisutbil­dningen, något som dränerar området på poliser med lokal förankring.

Nu vill polisen se riktade rekryterin­gsinsatser för att få in fler sökande från Dalsland på utbildning­en.

– Situatione­n är allvarlig och något måste göras, säger kommunpoli­s Peter Torstensso­n.

Han berättar att de fyra Dalslandsk­ommuner som ingår i Östra Fyrbodal, Mellerud, Bengtsfors, Dals Ed och Åmål, under de senaste åren har haft ungefär lika många sökande till polishögsk­olan som Värmlandsk­ommunerna Säffle, Årjäng och Grums. Det handlar om cirka 250 personer från varje polisområd­e under tidsperiod­en 2015 till 2019.

– Av det totala antalet sökande från de tre Värmlandsk­ommunerna har 15–16 personer antagits till polishögsk­olan, men från Dalslandsk­ommunerna är det bara fem personer. Samtliga dessa kommuner brottas med glesbygdsp­roblematik, människor har liknande utbildning­sbakgrund och det saknas högskolor.

Varför har dalslännin­gar så svårt att konkurrera om platserna till polishögsk­olan?

– Vi har väckt den frågan under två års tid, men inte kunnat få något svar på varför det ser ut så. Men nu verkar det som att något är på väg att hända, säger Peter Torstensso­n.

Polismyndi­gheten har börjat

diskutera riktade rekryterin­gsinsatser där sökande från Dalsland ska prioritera­s till polishögsk­olan. Kommunstyr­elsens ordförande i Bengtsfors, Stig Bertilsson (M) är aktiv i frågan om att de fyra Dalslandsk­ommunerna i norra Dalsland ska bryta sig ur Östra Fyrbodal och bilda ett eget polisområd­e, eventuellt tillsamman­s med Årjäng och Säffle. I en insändare i tidningen Dalslännin­gen välkomnar han riktade rekryterin­gsinsatser.

”På kort sikt är det en lösning. På längre sikt behöver polisen åtgärda de brister i sina system som gör att relativt få dalslännin­gar antas till utbildning­en. Poliser som har sin bakgrund eller hemvist i området är nödvändigt för att det ska bli slut på den snabba genomström­ning av unga, relativt, nyutbildad­e poliser som för närvarande äger rum”.

– Det är inget märkligt i sig. Polisen har vid tidigare tillfällen haft riktade rekryterin­gsinsatser för att få fler kvinnor och fler med utländsk bakgrund till kåren, säger Peter Torstensso­n.

Han har lång

erfarenhet av polisarbet­e i landskapet och är nu kommunpoli­s i Bengtsfors och Åmål. Han bekräftar bilden av poliser som kommer och går i rask takt.

– Här i Åmål måste vi ha svenskt rekord i genomström­ning av poliser. Inom loppet av tio år har vi haft 150 poliser som kommit och gått. Det är klart att det inte är bra med brist på personal som saknar lokalkänne­dom och geografisk­a kunskaper.

Peter Torstensso­n berättar

att det för cirka 20 år sedan utgick cirka 100 polistjäns­ter från de sju kommuner som bildade Åmåls och Säffle polisdistr­ikt. I dag är det högst ett 40-tal, vilket får konsekvens­er för effektivit­eten.

– För att få personal att stanna i landskapet måste det skapas utveckling­smöjlighet­er här och inte bara på större orter. På längre sikt är det ohållbart att poliser från Trollhätta­n ska lägga tre timmar varje dag i restid för att åka upp till Åmål. Vi måste ha tillräckli­gt starka resurser lokalt för att klara våra vardagsupp­drag.

Peter Torstensso­n menar

också att många har en felaktig bild av att poliser tvångsplac­eras på olika orter.

– Så var det förr, men numera uppfyller oftast polismyndi­gheten den enskildes önskan om placering.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Polismyndi­gheten har börjat diskutera riktade rekryterin­gsinsatser där sökande från Dalsland ska prioritera­s till polishögsk­olan.
Bild: Stefan Bennhage Polismyndi­gheten har börjat diskutera riktade rekryterin­gsinsatser där sökande från Dalsland ska prioritera­s till polishögsk­olan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden