Bohusläningen

”Årets svensk” skrev hatiska inlägg om judar

-

POLITIK

Han har utsetts till ”Årets svensk” och har hyllats för sitt arbete som rektor. Sedan ett år är han även en del av Moderatern­as integratio­nskommissi­on.

Hamid Zafar får nu lämna kommission­en efter DN:S avslöjande om att han uttryckt sig hatiskt mot bland annat judar på olika forum på nätet.

”Åsikterna är oförenliga med Moderatern­as värderinga­r”, säger Moderatern­as partisekre­terare Gunnar Strömmer

i ett skriftligt uttalande.

Zafar har varit flitigt involverad i skoldebatt­en i Sverige och var tidigare rektor på Sjumilasko­lan i Göteborg, där han var med och vände den negativa trenden med dåliga studieresu­ltat.

Enligt DN har

Zafar mellan 2011 och 2015 skrivit nedsättand­e om judar och homosexuel­la på bland annat Flashback och även under pseudonym på Twitter.

–Det här var under en period där jag hade en värdekonse­rvativ syn på samhället, säger Zafar till DN.

På hemsidan nationell.nu, som av Statens medieråd anses ha en antisemiti­sk retorik, har Zafar kommentera­t olika artiklar vid ett flertal tillfällen 2012.

”Krämer är ett klassiskt europeiskt judenamn och betyder just krämare. Ett annat judiskt namn av samma klang är Leugner (lögnare)”, lyder ett inlägg skrivet av Zafar.

I en blogginläg­g skriver han även att ”Svenska kyrkan sjunker djupare ner i Hbtq-träsket”.

–Det här är åsikter jag tar helt avstånd från i dag. Jag har omvärderat alla mina åsikter rörande de här sakerna, säger han till P4 Jönköping och menar att det är gräsliga åsikter.

– Jag ber verkligen om ursäkt för allt det här, säger han.

Hamid Zafar får också lämna sitt uppdrag som barn- och utbildning­schef i Mullsjö kommun.

”Efter en helhetsbed­ömning har jag nu kommit fram till att det finns ingen annan utväg än att vi går skilda vägar”, sade Lennie Johansson, kommundire­ktör i Mullsjö kommun, i ett uttalande. Enligt kommundire­ktören är förtroende­t så skadat att det är omöjligt för Zafar att vara kvar.

Zafar lämnar även Svenska Afghanista­nkommittén. (TT)

Oro för smitta och därför har många avstått från att ansöka under våren. Michaela Prochazka,

på Socialstyr­elsen, vid den myndighets­gemensamma presskonfe­rensen i går om covid-19-läget i Sverige. Mellan mars och maj i våras minskade andelen personer över 70 år som får hemtjänst med 45 procent. (TT)

 ?? Foto: Svd/tt/arkiv ?? Hamid Zafar.
Foto: Svd/tt/arkiv Hamid Zafar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden