Bohusläningen

”De äldre kan inte längre sucka över den yngre generation­ens musiksmak”

- Elin Gustafsson Kultur- och nöjesrepor­ter 0522-99131 elin.gustafsson@bohuslanin­gen.se

Det är inte sällan den äldre generation­en beklagar sig över den yngre. Det kan handla om vad som helst egentligen. Att dagens ungdomar är lata, bortskämda och inte nöjer sig med att leka med ”kottar och pinnar”, nej ”det var bättre förr”. Precis sådär kan det även suckas och stönas en hel del över den yngre generation­ens musiksmak, eller ”dunka-dunka”musik” som vissa så påhittigt kallar det. ”Förr spelade musikerna med riktiga instrument i alla fall”. Det fick jag själv höra av äldre i min omgivning när jag var i tonåren.

Musik är dock ett ypperligt exempel på när generation­er verkligen kan mötas. Eller snarare när de äldre kanske kan släppa den där ”det var bättre förr”-attityden.

I slutet av

september klättrade Fleetwood Macs hitlåt ”Dreams” från 1977 upp på Billboardl­istans top 100.

Det är exakt 43 år sedan låten låg på Billboardl­istan sist. Anledninge­n? En Tiktok-video.

Det började med att Tiktok-användaren Nathan Apodaca lade upp en video på när han åkte skateboard och drack tranbärsju­ice till låten. Det blev en viral succé och videon har setts över 50 miljoner gånger. Bara dagar senare hakade självaste Mick Fleetwood på Tiktok-tåget och senast i veckan gjorde även Stevie Nicks sin Tiktok-debut där hon syns knyta ett par rullskrids­kor samtidigt som hon sjunger med till låten.

Den äldre generation­en kan inte längre sucka och stöna över att den yngre generation­ens musiksmak

Musik speglar ofta en viss tidsepok, men detta är inte första gången en gammal låt får ett uppsving och upptäcks av en ny generation. Oftast görs det i form av covers och den listan kan göras lång.

Carolas ”Säg mig” (som egentligen är en svensk version av låten ”Why tell me, why” inspelad av Anita Meyer) fick sig ett uppsving efter att Little Jinder gjort en ny version av låten i tv-programmet ”Så mycket bättre”. I år tog även Zara Larsson sig an låten som spelats flitigt på radion det senaste. År 1992 gjorde Whitney Houston en succéversi­on av Dolly Partons ”I will always love you” från 1973 och 1961 spelade Monica Zetterlund in låten ”Sakta vi går genom stan” som egentligen är en låt från 1930 av Roy Turk och Fred E. Ahlert. Bara i år har vi även hört Willie Nelsons ”On the road again” i ny skrud av First Aid Kit och även Kygo som gjort en ny version av Tina Turners ”What’s love got to do with it”. Ja, listan på nygamla låtar kan göras lång.

Det är dock

inte bara sociala medier och covers som väcker gammal musik ur graven. Bara dagar efter att WHO tidigare i år konstatera­t att coronaviru­set var en pandemi tog sig R. e. m: s låt” i t’ st h e en doft h e w o r l d as w ek n o w i t” från 1987 upp på Itunes topp 100-lista i USA. En förklaring till detta sägs vara att sångaren Michael Stipe rabblar upp en radda världsprob­lem i låten och det blev helt enkelt ett passande soundtrack till en coronapand­emi.

Musik har alltid varit ett sätt för mänsklighe­ten att uttrycka sig. Oavsett om det är i form av en Tiktok-video eller ett soundtrack till våra liv just nu är det spännande hur olika generation­er kan mötas i musiken – och hur den när som helst kan få nytt liv och betydelse för en helt ny generation.

Det allra bästa är väl i och för sig att den äldre generation­en inte längre då kan sucka och stöna över den yngre generation­ens musiksmak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden