Bohusläningen

Isande drama från start till mål

I en påkostad och välspelad filmatiser­ing av Fredrik Backmans ”Björnstad” skildras kass manlighet och hockeykult­ur med vass precision.

- Miranda Sigander/tt

Det är svårt att se var marken slutar och himlen börjar i den fiktiva norrbottni­ska byn Björnstad. Den gråvita kylan är ibland vacker men mest ett ständigt hot. Att förfrysa tar inte lång tid. Det här är ett landskap för fåordiga människor som vet exakt hur viktigt det är att ingå i en gemenskap.

Hemvändare­n Peter (en suverän Ulf Stenberg), som har varit hockeyprof­fs i Kanada och nu tagit med sig familjen för att efter ”pensionen” ta hand om ortens hockeylag. De verkar dock ha glömt hur spelregler­na utanför rinken ser ut.

Det kommer att kosta. Men inlednings­vis ser tillvaron lovande ut. Peter dömer visserlige­n snabbt ut herrlaget men ser potentiale­n i juniorlage­t, framför allt i supertalan­gen Kevin, och tar över det i stället.

Att den lilla orten

är osunt fixerad vid hockeyjuni­orerna är bara ett av många problem som kommer i dagen när Kevin begår ett övergrepp på en fest och livet för Peter och hans familj raseras på ett ögonblick.

Fredrik Backmans roman ”Björnstad” har i Peter Grönlunds (”Tjuvheder”) skickliga regi blivit en isande thriller. Serien är påkostad och välspelad och det riktigt fina är att den känns realistisk och förhöjd på samma gång. Det är inte illa.

För samtidigt som

man verkligen känner hur sunkigt det luktar i juniorerna­s omklädning­srum finns det en tydlig fiktiv ram för berättelse­n. Det skapar en tacksam spänning som håller i sig i takt med att det diaboliska nät som manusförfa­ttarna har vävt runt den illa rustade Peter sakta dras åt.

Visst kan man ha synpunkter på att vissa rollfigure­r skildras väl svartvitt och att manuset är hårt skruvat ibland (de vittnen som finns är exempelvis själva outsiders med mycket att förlora, åh-såtypiskt) och nog känns väl övergrepps­problemati­ken lite daterad så här post metoo? Eller? Är vi verkligen fortfarand­e kvar i ”men hon var ju full och gick med in i rummet frivilligt”-stadiet?

När katastrofe­n hur

som helst är ett faktum hörs de dova smällarna från hockeypuck­ar som träffar sargen i ishallen eka ut över bygden. Kass maskulinit­et och frågan om vad det är för ideal som skapas inom ungdomsidr­otten är ett viktigt tema. När unga juniorer behandlas som kungar och vuxna män skriker nedsättand­e könsord under matcher får det förstås konsekvens­er.

Förhoppnin­gsvis kan ”Björnstad” bli en serie som tar sig in där den som mest behövs.

 ?? Bild: Niklas Maupoix ?? Peter (Ulf Stenberg) börjar träna hockeyjuni­orer när han lagt Nhl-karriären på hyllan i ”Björnstad”.
Bild: Niklas Maupoix Peter (Ulf Stenberg) börjar träna hockeyjuni­orer när han lagt Nhl-karriären på hyllan i ”Björnstad”.
 ??  ?? Hockeyträn­aren Peter (Ulf Stenberg) och hans fru Mira (Aliette Opheim) flyttar familjen till hans hemby i ”Björnstad”.
Hockeyträn­aren Peter (Ulf Stenberg) och hans fru Mira (Aliette Opheim) flyttar familjen till hans hemby i ”Björnstad”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden