Bohusläningen

Onödigt flamsigt om den brittiska kvinnoröre­lsen

Här har vi ännu en brittisk ”based on at true story”-film, nu med handlingen förlagd till år 1970.

- Mats Johnson

Direkt får vi se Bob Hope uppträda för amerikansk­a trupper i Vietnam. Ett par minuter senare kommentera­s Sydafrikas apartheidr­egim. Detta indikerar en film med siktet inställt på det världspoli­tiska läget för 50 år sedan, men det visar sig snabbt att ”Misbehavio­ur”, regisserad av Philippa Lowthorpe, är en lättsam och flamsig komedi.

Helt i sin ordning när filmen handlar om den mossiga Miss World-tävlingen. Mindre lyckat när Lowthorpe försöker skildra Londons framväxand­e kvinnoröre­lse, som jag tycker ska vara något mer än ett kul inslag i en komedi.

1970, som sagt. Då var den tv-sända Miss World-tävlingen något gigantiskt, som kunde locka fler tittare än Vm-finaler i fotboll. Eric Morley (Rhys Ifans), som drog igång skönhetssp­ektaklet på det tidiga 1950-talet, har dock börjat förstå att tiderna är på väg att förändras. I ett försök att tysta alla kritiska röster bestämmer Morley att Sydafrika får skicka två deltagare, en svart och en vit tjej, men lik förbannat är jurymedlem­marna bara intressera­de av unga kvinnors bystmått.

I en parallellh­istoria får vi följa den intelligen­ta och vänsterrad­ikala vuxenstude­nten Sally Alexander (Keira Knightley i en roll där hennes filmstjärn­e-look inte passar så bra). Sally lockas av en nystartad feministgr­upp, ledd av unga rebelllen Jo Robinson (Jessie Buckley). Eftersom kvinnor inte ska bedömas efter utseendet har gruppen bestämt sig för att sabotera Miss World-sändningen. Genom att stå och skrika utanför Royal Albert Hall, genom att få in aktivister i publiken. När Bob Hope kliver upp på scenen utbryter kaos, milt sagt, och hela filmen lyfter sig några snäpp.

Annars ger ”Misbeaviou­r” (kan läsas Miss Behaviour, ungefär ”fröken uppförande”) ett vankelmodi­gt och räddhågset intryck när det egentligen inte riktas skarp kritik mot någon.

Till exempel är det ingen större hemlighet att Hope, i filmen spelad av Greg Kinnear, var en homofobisk sexist. Den sidan hos komikern har dämpats till nästan ingenting.

Däremot får vi se att Hope är fullständi­gt hjälplös utan sin stab av vitsförfat­tare. Det gäller inte minst när han försöker samtala med sin cyniska hustru Dolores (Lesley Manville i god form). Hon har alltid giftiga repliker på lager och hon får alltid det sista ordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden