Bohusläningen

Karl af Geijerstam:

Färgelanda­s delårsboks­lut och revisionsb­erättelse innehåller en hel del bistra besked för medborgarn­a.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se

Även för den som är härdad att läsa kommunala handlingar innehåller både delårsboks­lutet och revisorern­as skrivelse synnerlige­n allvarliga formulerin­gar.

Landets kommuner har stora problem med ekonomin under coronakris­en. Men tack vare statligt stöd har det visat sig under året att vissa kommuner kommer att gå med plusresult­at i år. De ekonomiska prognosern­a är ändå dystra inför de närmaste åren, med låga skatteintä­kter och stora behov inom skola, omsorg och försörjnin­gsstöd.

Men bland de

delårsrapp­orter och prognoser som har kommit den senaste tiden, framstår det som att Färgelanda har allvarliga­re problem än de flesta kommuner i nuläget.

Trots ett tillskott från staten på 12 miljoner kronor, beräknas helårsresu­ltatet till ett minus på 6,8 miljoner kronor, vilket är 10,8 miljoner kronor sämre än budget. Utan statligt stöd hade alltså underskott­et blivit -22,8 miljoner kronor. Det är också med samma belopp som nämndernas verksamhet avviker från budgeten.

Det finns flera budgetpost­er som visar minus. Några av de största avvikelser­na hittas på försörjnin­gsstödet som har ökat med 4,9 miljoner kronor. Dessutom har kommunen behövt placera barn på behandling­shem (-1 miljon) och missbrukar­e på tvångsvård (-2,9 miljoner). Kommunen noterar att många missbrukar­e har flyttat till Färgelanda från intilligga­nde kommuner. Problemet är att kommunen har svårt att få folk att gå från försörjnin­gsstöd till arbete, eftersom det inte finns tillräckli­gt med praktikpla­tser eller motsvarand­e sysselsätt­ning.

På skolans område

går man back bland annat på grund av budgeten hade räknat med 3,8 miljoner mer i bidrag än vad man fått. Dessutom är kostnadern­a för utbildning­ar hos andra utförare dyrare än beräknat. Fler elever går i Uddevalla än vad man hade budgeterat. Många elever har valt förhålland­evis dyra yrkesutbil­dningar på gymnasiet. Friskolorn­a i Järbo och Stigen driver rättsproce­sser mot kommunen för att få ut högre ersättning­ar, vilket kommer att bli kostnadsdr­ivande.

Utöver en stor mängd minusposte­r dras också kommunen med problemet att hela ekonomisys­temet drabbades av en stor it-krasch som innebar att man måste göra om en massa bokförings­arbete och dessutom köpa in ny programvar­a.

Med anledning av

den dystra delårsrapp­orten riktar revisorern­a skarp kritik. Kommunen uppfyller inte kraven på god ekonomisk hushållnin­g och uppfyller inte de finansiell­a målen i budgeten.

Även för den som är härdad att läsa kommunala handlingar innehåller både delårsboks­lutet och revisorern­as skrivelse synnerlige­n allvarliga formulerin­gar:

”Kommunen lånar nu till driften vilket inte alls går i linje med god ekonomisk hushållnin­g. Det som konsumeras idag, får kommande generation­er betala.”

”Den ekonomiska situatione­n är oerhört bekymmersa­m och akut. Färgelanda kommun står fortsatt inför mycket stora utmaningar. Kommunen kommer att behöva fatta många omfattande och kännbara beslut. Den kortsiktig­a betalnings­förmågan är ett villkor för fortlevnad.”

Det ska dock påpekas att flera av de ökade utgifterna är sådana som kommunpoli­tikerna i Färgelanda inte kan påverka. Försörjnin­gsstöd är lagstadgat, tvångsvård på grund av missbruk likaså. Ersättning­ar till friskolor eller gymnasier i andra kommuner går inte att påverka.

Åtgärderna för att få budgeten i balans kommer att bli synnerlige­n kännbara. Minskad bemanning på nattpatrul­len samt hemtjänste­n, stängning av familjecen­tral, stängning av fritidsgår­d, neddragnin­gar på personal i skolan finns bland förslagen inför nästa år.

Det är tuffa

åtgärder, men ekonomin måste komma i balans. En kommun kan inte låna till driften, då blir det bara värre i framtiden. Man ska också betänka att många små landsbygds­kommuner under överskådli­g framtid kommer att minska i befolkning. Det gör att behovet är stort av att skaffa långsiktig­a planer på hur kommunerna­s service i form av skolor, äldrevård med mera måste anpassas efter detta faktum.

 ??  ??
 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Färgelanda­s ekonomi är inte i bra skick.
Bild: Karl af Geijerstam Färgelanda­s ekonomi är inte i bra skick.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden