Miljardsatsande lax-vd tog olagliga lån av egna bolaget
Satsningen på en landbaserad laxodling är i blåsväder sedan en styrelseledamot avgått efter avslöjande om miljonskulder till kronofogden. Tidigare har även Roy Høiås tagit olagliga lån av Lighthouse finance, bolaget bakom satsningen.
Quality salmon, bolaget bakom miljardsatsningen på laxodling i Sotenäs, skakas efter ett avhopp från styrelsen. Nu kan Bohusläningen avslöja att moderbolaget Lighthouse finance dragits med ekonomiska problem – och att bolagets vd tagit olagliga lån från företaget.
Lighthouse finance, bolaget bakom miljardsatsningen på en landbaserad laxodling i Sotenäs, har sedan starten 2013 dragits med ekonomiska problem. Det visar bolagets årsredovisningar som
Bohusläningen tagit del av. Lighthouse finance är ett bolag som arbetar med att finansiera olika projekt inom sjömatsindustrin.
Bolagets likviditet, den kortsiktiga
betalningsförmågan, har varit ifrågasatt sedan bolaget startade. I den första revisionsrapporten påtalar revisorn att det finns frågetecken kring Lighthouse finance fortsatta drift.
”Det har uppstått en förlust på 1 001 792 kronor för räkenskapsåret 2013 och företagets skulder överskrider aktiekapitalet med 971 792 kronor. Företaget har en pågående tvist med en kund som utgör en väsentlig andel av företagets omsättning. Dessa förhållanden indikerar att det föreligger en väsentlig osäkerhet som kan skapa tvivel kring företagets förmåga till fortsatt drift”, står det i revisorsberättelsen.
Även om Lighthouse
finance gör en vinst tredje året fortsätter skulderna att öka. 2015 har bolaget nästan 6,5 miljoner norska kronor i skuld, jämfört med aktiekapitalet på blott 30 000.
Bolaget har tvingats låna pengar från aktieägarna för att rädda resultatet. Vilket inte är konstigt, enligt Roy Høiås, vd för Lighthouse finance.
– Vi var i uppstartsfarten med begränsad likviditet och vi styrkte upp med lån för att stötta bolaget. Det har betalats tillbaka, säger han.
Över de följande åren går bolagets driftsresultat upp och ner, med en förlust på 2,2 miljoner norska kronor 2016 och en vinst på drygt 780 000 året därpå. 2018 betonar bolaget själva att likviditeten är ansträngd.
”Efter återbetalning av leverantörsskuld och andra skulder anses likviditeten vara krävande och styrelsen kommer löpande utvärdera företagets kapitalbehov för att säkra tillräcklig likviditet”, skriver bolaget i årsberättelsen för 2018.
Men Roy Høiås
menar att det inte är konstigt att ett nystartat företag som är mitt i en expansion har likviditetsproblem.
– Det är bra. Du ser bara på en liten del av bolaget. Bolaget består av flera olika företag; ett norskt, ett danskt, ett amerikanskt och ett indiskt. Det norska bolaget är bara en liten del av strukturen, säger han och lägger till:
– Vi har omsättning och insättning lokalt, i det land som vi gör affären i. Om två länder jobbar på samma sak går 50 procent till det landet det är i och 50 procent till resten av gruppen. Och vi tjänar pengar på finansieringen vi skapar, enkelt uttryckt provision.
Vi får en del dag ett och resten under avtalets löptid.
2016 hade bolaget förlorat det egna kapitalet. Revisionsrapporten påpekade året därpå att i det långa loppet kan det ha betydelse för bolagets fortsatta drift.
Trots det ansträngda läget som rådde 2017 betalade bolaget ut lån till en anställd och en aktieägare. Totalt lånades drygt 1,1 miljoner norska kronor ut. Lånen fick kritik av revisorn, som kallade det för ett olagligt lån. Lånet bröt mot den norska aktielagen och det hade inte ställts säkerhet för återbetalning.
Även bolaget själva nämner det olagliga lånet i sin årsrapport. Lånet till den anställda förklaras med att en skuld betalats genom flera olika kontokort utställda på personen.
”Det har också uppstått en fordran på verkställande direktör på 427 264 kronor.”
Den verkställande direktören för Lighthouse finance är samma person som är vd för laxsatsande Quality Salmon i Sotenäs: Roy Høiås.
– Det var en betalning av lön som blev bokförd som ett lån. Och som du kan se så blev det ordnat när revisorn påpekade det, säger han.
– Om du driver en business så granskar revisorn och lämnar en kommentar om saker de inte önskar ska ske och det som de önskar ska korrigeras. Då lämnade revisorn en kommentar om att den betalningen kunde ha ansetts varit ett lån, och då reverserade vi det. Det är vanliga korrigeringar.
Även året därpå tas ett olagligt lån. Den här gången på 750 000 norska kronor. I såväl revisionsrapporten som verksamhetsberättelsen beskrivs det som en ”aktieägare” som lånat pengar.
Men när Roy Høiås får frågan om den skulden vill han inte svara.
– Du försöker framställa oss som om vi försöker lura någon eller som att vi har gjort olagligheter. Den diskussionen vill jag bara avsluta med dig.