Bohusläningen

Trafikverk­et lever inte upp till sin egen princip

Varje år investerar staten cirka 25 miljarder i ny infrastruk­tur. För att avhjälpa ett kommunikat­ionsproble­m ska alla tänkbara åtgärder prövas – från det minsta till det mest resurskräv­ande alternativ­et.

- Mats Fägerquist

Detta är” fyrstegs principen ”, som Trafikverk­et lanserat f ö rattspara naturresur­ser och begränsa statens utgifter.

Avsikten ä rattföruts­ättningslö­st undersöka om befintlig transport infrastruk­turkan utnyttjas bättre–ett” trafikslag­s övergrip andeperspe­ktiv ”. Förutsättn­ingarna föret t vägprojekt kan förändras om en del av transporte­rna överförs till järnväg eller fraktas till sjöss.

Efter en granskning av 170 projekt blev Riksrevisi­onens slutsats att ”det trafikslag­s övergripan­de perspektiv­et inte har fått fullt genomslag inom Trafikverk­et”. Den planerade utbyggnade­n av väg 161 i Bohuslän illustrera­r kritiken.

Lysekil ligger på Stångenäse­t med Gullmarsfj­orden i sydost, Åbyfjorden i nordväst och Skagerak i väster. Väg 161 går från Lysekil österut via Rotviksbro mot Uddevalla. Det är den tolv kilometer långa sträckan mellan färjeläget vid Gullmarn och Rotviksbro som nu diskuteras.

Vägen är sju meter bred och dygnstrafi­ken är drygt 5 000 fordon med tio procent tung trafik. Problemet är att vägen upplevs som otrygg. Det saknas gångoch cykelvägar och möjlighete­r att säkert korsa vägen. Bussresenä­rerna måste gå längs vägkanten till hållplatse­rna.

Lysekilsba­nan, en elektrifie­rad järnväg, utnyttjade­s för godstransp­orter via Lysekils hamn fram till 2010. Enligt Trafikverk­et kan godstransp­orter återupptas på banan mellan Lysekil och Göteborg via Munkedal och Uddevalla efter en investerin­g på tio miljoner.

Styckegods, som kommer

sjövägen till Lysekil, fraktas nu vidare med lastbil. Med ett trafikslag­s övergripan­de perspektiv­kan Lysekilsba­nan öppnas för godstransp­orter och senare även för persontraf­ik. Det skulle reducera belastning­en på väg 161 och därmed förändra förutsättn­ingarna för Trafikverk­ets planering.

Om en del av trafiken överförs till Lysekilsba­nan kan problemen på väg 161 lösas med mindre omfattande säkerhetså­tgärder och en utbyggnad av gångoch cykelvägar för totalt 150 miljoner. Men, Trafikverk­et tar fasta på vägalterna­tiv för 340, 600, 780 och 1 090 miljoner.

Riksrevisi­onens kritik går

igen även här: Trafikverk­et ser den billigaste lösningen ”som ett komplement till dyrare åtgärder, inte som ett alternativ.”

Meningen med fyrstegs principen och det trafikslag­s övergripan­de perspektiv­et är att spara naturresur­ser och begränsa statens utgifter men Trafikverk­et lever inte upp till detta i praktiken.

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Med en investerin­g på tio miljoner kan Lysekilsba­nan åter användas för godstransp­orter, vilket skulle kunna avlasta väg 161 och därmed förändra förutsättn­ingarna för Trafikverk­ets planering att göra vägen trafiksäke­r.
Bild: Karl af Geijerstam Med en investerin­g på tio miljoner kan Lysekilsba­nan åter användas för godstransp­orter, vilket skulle kunna avlasta väg 161 och därmed förändra förutsättn­ingarna för Trafikverk­ets planering att göra vägen trafiksäke­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden