Bohusläningen

Fördela poliserna jämnt över hela landet

- Svar till Sven-arne Thorstenss­on 7 oktober Gösta Lysekil

Tack för din betraktels­e av vanliga medborgare­s förhålland­e till vår polismyndi­ghet. Efter egen erfarenhet – utsatt för ett par inbrott och stölder – såg jag i din sammanfatt­ning en ordagrann beskrivnin­g av hur jag (och många andra?) uppgivet inser att man står ganska ensam när man drabbas.

Ett första exempel: vid ett nattligt inbrott på ett båtvarv i Munkedal blev jag av med dyra maskiner och metaller och jag kände i omedelbar anslutning till brottet behov av att tala med en polis med lokalkänne­dom.

Detta gick inte för sig, jag fick överhuvudt­aget inte tala med en levande polis. Bara göra en anmälan via en polisväxel i Kiruna(!) där en mottagare av min anmälan faktiskt gäspade ljudligt under audiensen. Några dagar senare fick jag skriftlig underrätte­lse om att mitt fall var nedlagt. Detta hände för några år sedan.

Ett andra exempel: för några veckor sedan hade fyra fritidsbåt­ar inbrott i centrala Uddevalla. Ingen polis med lokalkänne­dom fanns att tala med, men varje båtägare fick var för sig på polismyndi­ghetens webbsida göra sin anmälan. Ingen samordning här – annars hade väl händelsen åtminstone skapat en notis i Bohuslänin­gen.

En tredje händelse: vid ett (felaktigt av mig) förmodat pågående inbrott hos en granne ville jag först samtala med en polis om mina iakttagels­er. Det gick inte. Telefonist­en släppte mig inte vidare om jag inte gjorde en anmälan. På min fråga hur lång tid det skulle ta för en piket att komma till Lysekil om larmet gick om till exempel pågående inbrott eller misshandel. ”Det beror på”, svarade hon.

”Det finns en bil i tjänst och ni är fem kommuner som delar på den. I sämsta fall kan det ta en timme.

I bästa fall finns den redan i Lysekil”.

Jag vill påstå att detta missförhål­lande inte beror på enskilda poliser. Jag tror det vimlar av frustrerad­e poliser som känner att de inte får utföra sitt arbete på ett bra sätt. Kanske tvingade att utreda, skriva, utreda igen och vara långt från människorn­a ute i samhället.

Är det polisorgan­isationen som drabbats av elefantias­is? Är det inte dags att kliva ut i landet igen? Att visa sig bland människorn­a. Att inte vara anonyma i stora polishus i större städer.

Jo, visst finns det en polisstati­on i Lysekil – en stad med 8 000 invånare. Den har öppet tre timmar två dagar i veckan. Men bara för skrivbords­ärenden som pass, körkort, anmälninga­r etcetera.

Då lekte jag med tanken på att vi, i stället för stora centrala enheter, skulle fördela landets alla 30 000 poliser och civilanstä­llda till Sveriges kommuner helt proportion­erligt efter kommunens innevånara­ntal.

Då skulle Lysekils kommun få cirka 50 heltidsans­tällda under polismyndi­gheten. Om vi räknar ”bort” semestrand­e, sjukskrivn­a och lediga, civilanstä­llda för sig, samt att 40 procent av arbetstide­n för en polis utgörs av utredning/ kontorstid/utbildning, då skulle det ändå finnas plats för en polisbil med två poliser som patrullera­r i kommunen dygnet runt varje dag, året runt. Och som visar sig på platser där frivilligk­rafter och kommunen gör tappra försök att stävja brott och missbruk innan det når nivåer som inte går att stoppa.

Vad säger Morgan Johansson, justitiemi­nistern, om mitt förslag?

Men han läser väl inte Bohuslänin­gen. Men det borde han – och kanske bemöta Sven-arne Thorstenss­ons synpunkter.

” Är det inte dags att kliva ut i landet igen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden