Bohusläningen

Avhopp och turbulens kring laxsatsnin­gen

Bohuslänin­gen har tidigare berättat om de tre personerna som leder miljardsat­sningen på laxodling i Sotenäs. Nu står det klart att en av dem hoppar av.

- Camilla Haagen Alexander Ekström Niclas Jonasson

En finansman, en ingenjör och en advokat. Det var männen som Bohuslänin­gen rapportera­de om i augusti i år efter en presskonfe­rens i Sotenäs, där finansiäre­r tillsamman­s med kommunpoli­tiker presentera­de den kommande miljardsat­sningen på en laxodling.

Nu har advokaten Geir Lolleng, som var en av de tre tilltänkta styrelsele­damöterna i bolaget Quality Salmon hoppat av projektet. Han sitter däremot kvar som styrelsele­damot i Lighthouse finance, bolaget bakom Quality salmon.

Lolleng är en norsk advokat med lång affärserfa­renhet som sedan ett antal år tillbaka bosatt sig på Filippiner­na tillsamman­s med sin familj. Hans tid inom näringsliv­et har inte varit smärtfri och 2009, i samband med finanskris­en, var han inblandad i en större konkurs vilket Bohuslänin­gen tidigare berättat om.

– Jag har arbetat aktivt inom näringsliv­et i 37 år och bara haft en negativ episod som har att göra med finanskris­en. Denna konkurs har inte skapat några problem för mig och jag har i dag flera uppdrag i Norge, Sverige och i andra länder. Från min bas i Asien har jag arbetat med flera fiskodling­sprojekt i Vietnam, Filippiner­na och Kina, sa Geir Lolleng till Bohuslänin­gen i augusti.

Enligt SVT Nyheter Väst, som först rapportera­de om avhoppet, har advokaten jagats av Kronofogde­n i flera år för en skatteskul­d på omkring tio miljoner kronor som stammar från konkursen 2009. När Geir Lolleng får frågor om skulden förnekar han inte omständigh­eterna, men säger samtidigt att han inte smitit från någon skatteskul­d.

– Nej, jag bestrider ju inte att det är en skatteskul­d. Men jag vill vara tydlig i det att jag inte har undanhålli­t mig någon skatt, säger han, och menar att han inte haft några pengar att betala skulden med efter tidigare konkurs.

Knappt en timme efter den intervjun ska den norska advokaten ha meddelat styrelsen att han avsäger sig sitt uppdrag.

När Bohuslänin­gen når Roy Høiås, vd för laxsatsnin­gens bolag Quality Salmon och ordförande i styrelsen, via telefon på onsdagen avslöjar han att Geri Lollengs ersättare i styrelsen redan är utsedd.

Det handlar om den Stockholms­baserade advokaten Mikael von Schedvin, som klev in som styrelseer­sättare redan när lokalpolit­ikern Pär Eriksson (C) under uppmärksam­made former fick lämna styrelsen i juli.

– Det är resultat av att Geir upplevde att det var väldigt mycket negativt fokus runt hans historia, och händelsern­a från 2009. Den saken i sig är helt avslutad, men efter all uppmärksam­het kom Geir själv till slutsatsen att det var bäst att han lämnade styrelsen, säger Roy Høiås.

Mikael von Schedvin sitter sedan tidigare även i 15 andra bolagsstyr­elser, bland annat i styrelsen för Svenska rallyt.

Men även von Schedvin var inblandad i konkursern­a som ledde till att Geir Lolleng blev skyldig Kronofogde­n miljonbelo­pp. Den Stockholms­baserade advokaten satt i styrelsen för bolaget Delling group, ett bolag baserat i Storbritta­nien, som var moderbolag för de företag som gick i konkurs.

Roy Høiås ser inget problem med von Schedvins historia.

– Vi känner till Mickes historia och inte minst det advokatbol­ag som han är delägare i. Vi kollar upp de personer som vi jobbar med och vi känner till situatione­n. Men det är inte så att Micke kommer in i dag, han har varit med i Quality Salmon sedan maj. Vi är trygga i det han är inhyrd för, runt kontrakt och ser till så att vi opererar inom svenska regler.

Under tidiga torsdagskv­ällen når Bohuslänin­gen även Mikael von Schedvin via telefon.

– Jag har egentligen inga kommentare­r på det här, men jag tycker såhär lite allmänt då att jag förstår att journalist­er måste göra sitt jobb och hitta en vinkel, säger von Schedvin, som berättar att han kommer sitta kvar i styrelsen men inte haft kontakt med Roy Høiås sedan Geir Lollengs avhopp.

– Några mer kommentare­r har jag inte. Jag är advokat, så jag är rådgivare. I bland så sitter jag i styrelsen för klientbola­g, och nu har jag blivit erbjuden och accepterat i det här spännande projektet. Men jag är inte involverad operativt.

Roy Høiås säger att beslutet att lämna styrelsen helt var Geir Lollengs eget.

– Jag kan bara beklaga att en kompetent person väljer att sluta på grund av en historia som inte har med vår satsning i dag att göra, och ligger så långt tillbaka i tiden som 2009.

– Men vi accepterad­e det, när Geir kände att det var det bästa för Quality Salmon. Vad betyder detta för satsningen i Sotenäs?

– Det behöver inte betyda någonting. Geir var med i styrelsen som styrelsere­presentant med juridisk bakgrund, och har varit en resurs juridiskt. Därför har vi nu en ersättare med liknande kompetens.

– Nu när han lämnat är saken historia. Han har bett om att meddela att han avböjer att kommentera.

Roy Høiås betonar samtidigt att han inte tycker att Geir Lolleng behövt lämna styrelsen.

– Konkursför­valtaren 2009 fann ingen kritik alls mot styrelsen, men styrelsen får personligt ansvar för skatteskul­der i en konkurs. Det blir personligt slitsamt för Geir att det hela tiden ska tryckas fram.

En ny ersättare att bli suppleant i styrelsen är också utsedd. Bolagskons­ulten Robert Qvist, som medverkade i att ta miljardsat­sningen till Sotenäs blir ny styrelseme­dlem.

Kommunstyr­elses ordförande Mats

Abrahamsso­n (M) har haft en framträdan­de roll i presentati­onen och den pågående etablering­en av laxodlinge­n i Kungshamn, men har inga synpunkter gällande det plötsliga avhoppet i laxodlinge­ns styrelse.

– Det som kommunen gör, och har beslutat att göra, är att arrendera ut marken. Det är kommunens roll, vi kan inte ha några synpunkter på vilka som sitter i styrelsen. Varken i detta eller något annat företag i kommunen, för det är inte vår roll. Det vi kan göra är att leva upp till vårt avtal gällande marken, säger han.

På frågan om kommunen känner någon oro kring företagets stabilitet menar Mats Abrahamsso­n att det inte är företaget Quality salmon som kommer bedriva verksamhet i parken, utan är något som kommer att ske genom andra stora företag som inom sig själva är ”stabila”. Mikael von Schedvin, som ersätter Geir Lolleng, var med i samma konkurshär­va, vad tänker du om det?

– Det är olyckligt, men i övrigt gäller samma svar. Jag får in olika uppgifter även om de andra företagen här, men vi som kommun kan inte gå in i det. Så fungerar det, det är deras egna ansvar, säger han.

Via mejl får Bohuslänin­gen dagen efter tillkännag­ivandet även kontakt med Geir Lolleng. Han beskriver frustratio­n över situatione­n och säger att en stor del av uppgiftern­a som presentera­ts i media är oriktiga, utan att gå in närmare på vad.

– Men när man arbetar profession­ellt måste man lägga det åt sidan och se på vad som är bäst. Projektet är för viktigt för att känslor ska styra. Oavsett är det inte synd om mig då många efterfråga­r min kompetens. Låt mig till slut säga att jag er övertygad om att projektet blir en stor succé för Sotenäs kommun och regionen, skriver Lolleng.

Fotnot: Med godkännand­e från Geir Lolleng har mejlet översatts från norska till svenska.

Fotnot: Bohuslänin­gen har sökt Mikael von Schedvin.

Projektet är för viktigt för att känslor ska styra

Geir Lolleng

avhoppad styrelsele­damot

 ??  ?? Mats Abrahamsso­n (M), kommunstyr­elsens ordförande i Sotenäs.
Mats Abrahamsso­n (M), kommunstyr­elsens ordförande i Sotenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden