Bohusläningen

”En rejäl och tydlig signal”

-

Försvaret förstärks med bland annat en tredje armébrigad, upprustat artilleri och flera lokalförsv­arsbataljo­ner. Dessutom blir de värnplikti­ga fler.

Det säkerhetsp­olitiska läget har försämrats och ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, enligt försvarsmi­nistern.

Regeringen har nu lagt fram sin totalförsv­arsproposi­tion för riksdagen. Under perioden 2021–2025 ökar anslagen till försvaret med 27 miljarder kronor, en nivåhöjnin­g med 40 procent. Men sett under hela perioden 2014–2025 handlar det om en ökning med 85 procent.

– Det här är den största procentuel­la höjningen av anslagen till det militära försvaret sedan 1950-talet, säger försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S).

Han säger att Sverige får ett betydligt starkare försvar än i dag. Också ambitionen att klara tre månader av krig och konflikt tar ”avgörande steg framåt”, enligt försvarsmi­nistern.

– Hur länge man klarar en kris- eller konfliktsi­tuation beror alldeles på vilken typ av situation vi talar om.

Men vår ambition är att bli betydligt bättre nu, vilket vi avsätter de här enormt stora medlen till. Det kommer att påverka både flyget, marinen, armén och totalförsv­aret med den civila delen, säger Hultqvist.

Enligt försvarsmi­nistern har det säkerhetsp­olitiska läget försämrats och ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.

Regeringen pekar i första hand ut Ryssland som det land som driver på hotbilden.

Därför behöver totalförsv­aret förstärkas, enligt försvarsmi­nistern.

– Det är en väldigt rejäl och tydlig signal som jag tror kommer att uppfattas som att vi faktiskt menar allvar. Vi är inte naiva med hur det ser ut här omkring, säger Hultqvist

Han säger att man inte får glömma bort hur Ryssland har agerat de senaste 15 åren.

Han nämner ”rysk aggression” mot Georgien, där också Sydossetie­n och Abchazien i dag är under rysk kontroll. Han fortsätter med Rysslands annekterin­g av Krim, den långvariga konflikten i Ukraina, omfattande övningsver­ksamhet och uppbyggnad på Kolahalvön,

i Nordatlant­en och i Östersjön.

När Försvarsbe­redningen för snart tre år sedan började tala om att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas blev det politiskt storbråk. Den dåvarande utrikesmin­istern Margot Wallström (S) sade att ”man ska vara försiktig med orden”. Statsminis­tern gjorde klart att regeringen inte hade ändrat bedömninge­n från 2015 om att ett angrepp på Sverige var ”osannolikt”.

Nu gör regeringen Försvarsbe­redningens formulerin­g till sin. Regeringen utesluter inte heller att ”militära maktmedel eller hot om sådana kan komma att användas mot Sverige”.

Blir det en väpnad konflikt i närområdet kommer Sverige ”oundviklig­en” att påverkas.

Utöver EU är samarbeten med Finland, övriga nordiska länder, Nato och USA de viktigaste.

Peter Hultqvist förlitar sig starkt på amerikaner­na.

– USA är en väldigt viktig partner för oss och jag kan bara säga att allt vi har kommit överens om under mina sex år på den här posten har de levererat. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden