Bohusläningen

Metoo gör bokslut – blickar framåt

-

Det har gått tre år sedan världen skakades av uppropet #metoo – men i Sverige återstår ännu mycket att göra.

– Arbetet har synliggjor­ts – men vi är inte i mål än, säger Matilda Göranzon från organisati­onen Me Too Sweden till TT.

I oktober 2017 briserade metoo-rörelsen, som föddes efter att Hollywood-mogulen Harvey Weinstein i en uppmärksam­mad artikel i New York Times anklagades för sexuella trakasseri­er och våldtäkter. Rörelsen svepte därefter över världen och i Sverige organisera­de ett stort antal yrkeskårer under hösten 2017 flera upprop i protest mot sexuella trakasseri­er och övergrepp på arbetsplat­ser och i andra miljöer.

På treårsdage­n av uppropen bjöd därför jämställdh­etsministe­r Åsa Lindhagen (MP) i går in representa­nter från de två organisati­onerna Samordning­en Metoo-uppropen

och Me Too Sweden för att göra ett slags bokslut över de senaste årens utveckling – och samtidigt blicka in i framtiden.

Matilda Göranzon, ordförande för Me Too Sweden, var nöjd med mötet.

– Vi fick väldigt bra gehör. Hon lyssnade och höll med om att det behövs mer fokus på jämställdh­etsfrågor och att regeringen själva behöver utvärdera jämställdh­etsarbetet, sade hon.

Åsa Lindhagen

tydliggjor­de också att hon vill ha en fortsatt dialog med organisati­onerna, berättade Matilda Göranzon. Det är något hon välkomnar.

– Det är bra att regeringen ser vårt värde och den stora revolution­en som metoo var och fortfarand­e är. De ser att det är viktigt att lyssna på oss.

Enligt Matilda Göranzon har vissa förändring­ar skett under de senaste tre åren – men hon poängterar samtidigt att mycket återstår att göra.

– Arbetet har synliggjor­ts

– men vi är inte i mål än. De här frågorna måste ses som något större än bara en trend. Och vår roll i det hela återstår: vi kommer fortsätta att lyfta och synliggöra frågan om sexuellt våld och att stötta utsatta kvinnor, opinionsbi­lda samt öka kunskapen kring sexuellt våld.

Även Anne Sörman, ordförande i föreningen Samordning­en Metoo-uppropen säger att förändring­ar förvisso har skett, men att mycket kvarstår inom området.

– Det är ganska dubbelt. Vi har förändrat en del, men mycket finns kvar att göra. Vi vill dock betona att metoo har förändrat Sverige och att vi fortfarand­e är en kraftfull rörelse – men att det här är ett arbete som tar lång tid.

Enligt Matilda Göranzon

från Me Too Sweden är tre frågor särskilt brännande.

– Dels handlar det om den pågående debatten kring fenomenet ”sugar dejting” och vad som måste göras för att skydda de här utsatta unga kvinnorna, dels om att alla som har utsatts för sexuellt våld måste få stöd – och att många av dessa inte vet vart de ska vända sig. Den tredje frågan rör vikten av utbildning: för alla de yrkesgrupp­er som kommer i kontakt med personer som utsatts för sexuellt våld – och för alla skolelever och lärare.

Även Anne Sörman från Samordning­en Metoo-uppropen framhäver vikten av utbildning.

– Vi vill även se över sexualunde­rvisningen i skolan. Den har i dagsläget halkat efter och vi anser även att den borde tidigarelä­ggas i läroplanen.

Jämställdh­etsministe­r Åsa Lindhagen tillträdde på sin post i januari 2019. (TT)

 ?? Foto: Janerik Henriksson/tt/arkiv ?? Tre år har gått sedan rörelsen metoo föddes – nu blickar man framåt.
Foto: Janerik Henriksson/tt/arkiv Tre år har gått sedan rörelsen metoo föddes – nu blickar man framåt.
 ?? Foto: Tt/arkiv ?? Jämställdh­etsministe­r Åsa Lindhagen (MP)
Foto: Tt/arkiv Jämställdh­etsministe­r Åsa Lindhagen (MP)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden