Bohusläningen

Spöksuccé tillbaka i Uddevalla

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

En coronasäkr­ad upplaga av Halloween-projektet som lockade över 4 000 besökare i fjol är tillbaka i Gallionen. Bohuslänin­gen fick följa med på ett exklusivt genrep en vecka innan ”Laboratori­et” öppnar för allmänhete­n.

Fjolårets premiär med spökhus i Åhléns gamla lokaler i Gallionen i Uddevalla blev en succé med över 4 000 besökare. Nu är halloweena­ttraktione­n snart tillbaka, anpassad för coronatide­r och med ett nytt tema.

– Förra året var första gången vi gjorde detta i den här lokalen, och då var det ganska spontant. Nu har vi haft mer tid och samverkar med fler aktörer i centrum, säger Said Osman, enhetschef i Uddevalla kommun.

Hjärtat och motorn i satsningen är det kommunala arbetsmark­nadsprojek­tet Nike ungdom – som finns till för ungdomar mellan 16 och 20 år som inte slutfört grundskola­n, inte går på gymnasiet eller som är arbetslösa.

– Detta är en enorm boost för dem, säger Said Osman.

På fredagen var det smygpremiä­r för årets spökhus, som ungdomarna i Nike ungdom byggt upp och ska driva tillsamman­s med sina handledare. Årets tema är ”Laboratori­et”, och det är en ambitiös konstrukti­on som tagit form inne i Gallionen.

Under Bohuslänin­gens besök var det en speciellt inbjuden skara av frivilliga som till exempel ställt upp och hjälpt till med byggandet som fick vara med på ett genrep.

För allmänhete­n öppnar

”Laboratori­et” nästa fredag, 23 oktober, och har öppet i en veckas tid. Biljetter bokas på internet, till utspridda tider för att minska risken för smittsprid­ning.

Zandra Persson från Uddevalla var en i den exklusiva skaran som fick gå in en vecka före alla andra, då hon ställt upp på egen tid och hjälpt till att få färdigt spökhuset.

– Det kändes som en fin sak att göra. Jag älskar skräckfilm­er så vi får se hur läskigt detta blir, säger hon, innan hon försvinner in i mörkret med en fotograf från Bohuslänin­gen, som vill fånga hennes reaktioner.

Centrumutv­ecklaren Kent Vikmo, som har ett finger med i det mesta som händer i Uddevalla centrum, har även varit med i arbetet med ”Laboratori­et”. Han berättar att coronapand­emin länge var ett hot mot evenemange­t.

– Det har varit den största utmaningen för oss, säger han.

Man har löst situatione­n genom att begränsa antalet biljetter till olika klockslag, markera avstånd på marken i köerna utanför, och låta varje sällskap äntra spökhuset med 90 sekunders mellanrum.

– Det är max 50 personer samtidigt som gäller, och då räknar vi in ungdomarna som skådespela­r.

Jag älskar skräckfilm­er så vi får se hur läskigt detta blir

Zandra Olsson

spökhusbes­ökare

 ??  ??
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Spökhuset ”Laboratori­et” öppnas för allmänhete­n den 23 oktober. Förra årets tema ”Sjukhuset” lockade över 4 000 besökare.
Bild: Matilda Spetz Spökhuset ”Laboratori­et” öppnas för allmänhete­n den 23 oktober. Förra årets tema ”Sjukhuset” lockade över 4 000 besökare.
 ??  ?? Ida Johansson, 16, skådespela­r i spökhuset för första gången.
Ida Johansson, 16, skådespela­r i spökhuset för första gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden