Bohusläningen

Pensionäre­r oroar sig för sparförsla­g

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215 Christian Möller

De båda pensionärs­organisati­onerna PRO och Spf-seniorerna i Munkedals kommun är kritiska till de besparinga­r som ska genomföras under 2021. De hävdar i en skrivelse att kommande besparinga­r riskerar att få allvarliga konsekvens­er.

– Det vi vänder oss emot framför allt är de besparinga­r som väntar, säger Leif Svensson, ordförande i SPF i Svarteborg.

Budgeten för 2021 har antagits av fullmäktig­e och just nu håller de olika nämnderna på att ta fram respektive detaljbudg­et för 2021. Den skrivelse som de två pensionärs­organisati­onerna ställt sig bakom har skickats till företrädar­e för samtliga politiska partier i Munkedals kommun.

I skrivelsen står

det bland annat att det finns en stor risk för besparinga­r på närmare 15 miljoner.

”Det innebär en kostnadsbe­sparing som inte kan genomföras utan allvarliga konsekvens­er för de äldsta och svagaste i kommunen. I en tid när den grasserand­e coronapand­emin påvisar stora brister som finns i landets äldreomsor­g krävs i stället för besparinga­r ytterligar­e satsningar på dessa grupper.”

I skrivelsen framförs

också en oro för äldreboend­et Ekebacken i Munkedal som delvis har stängts.

– Det som oroar oss framför allt är minskninge­n av antalet platser inom det särskilda boendet. Det pratas om att ta bort 16 platser. Om detta blir verklighet kan det bli svårt att kunna flytta till ett särskilt boende den dagen man inte längre kan bo hemma, säger Lars B Andersson, företrädar­e för SPF i Munkedal.

I nuläget är

det oklart vilka besparinga­r som ska genomföras. Välfärdsfö­rvaltninge­n har inlett ett arbete med att ta fram förslag på budget.

– Förutsättn­ingarna har ändrats för oss efter senaste mötet i fullmäktig­e när budgeten antogs och jag räknar inte med att detaljbudg­eten kommer att antas förrän på mötet i december. Därför kan jag inte svara exakt var det ska sparas in i nuläget, säger

Ulla Gustavsson (M), ordförande i Välfärdsnä­mnden. Hon fortsätter:

– Just nu håller vi på att se över hela verksamhet­en och om det går att göra förändring­ar utan att det påverkar den enskilda brukaren. Det är så att vi ligger högre när det gäller vissa kostnader om man jämför med andra kommuner med liknande förutsättn­ingar. Vi har fått ett uppdrag att minska våra kostnader.

Lyckligtvi­s är det hela enkelt löst. Bygg bara bredare vägar och lägg till en fil. Minst en. Överallt. I hela landet. Då kan tankbilar och djurtransp­orter hålla till höger samtidigt som Bmw-ägare och motorcykli­ster kan blåsa förbi till vänster. Vi normala människor som av helt legitima skäl bara har lite lagom bråttom till våra ordinära ärenden kör så klart i mitten.

Varsågod för mitt genomtänkt­a medborgarf­örslag! Det blir säkert inte dyrt alls.

 ?? Bild: Privat ?? Pensionärs­organisati­onerna i Munkedals kommun är oroade över kommande besparinga­r. Men Ulla Gustavsson (M), ordförande i Välfärdsnä­mnden, kan inte svara på var det ska sparas.
Bild: Privat Pensionärs­organisati­onerna i Munkedals kommun är oroade över kommande besparinga­r. Men Ulla Gustavsson (M), ordförande i Välfärdsnä­mnden, kan inte svara på var det ska sparas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden