Bohusläningen

Ett stillsamt farväl av Wilma

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

På fredagen anordnades minnesguds­tjänster i Herrestads kyrka till minne av Wilma Andersson. Nästan 100 personer tog tillfället i akt, för att försöka få ett avslut på en av Uddevallas mest tragiska historier.

På fredagen samlades sörjande för att ta farväl av 17-åriga Wilma Andersson i Herrestads kyrka. Nästan 100 personer tog till vara på tillfället för att hedra flickan som bragtes om livet i Uddevalla den 14 november förra året.

November 2019 var en högst ovanlig månad i Uddevalla. Vad som började med efterlysni­ngar efter ung flicka i sociala medier växte snart till något i det närmaste ofattbart.

Måndagen den 18

november anlände sökorganis­ationen FIKK till staden. De skulle leta efter 17-åriga Wilma Andersson. Vid det laget hade familj och vänner redan gjort allt i sin makt för att få tag i flickan.

Sökinsatse­rna växte och växte.

Personer vallfärdad­e till Uddevalla. Företag och föreningar bidrog med mat och utrustning. Alla hade ett och samma mål – att hitta Wilma.

Men på fredagen den 29 november kom beskedet som en bomb. Polisen hade gjort ett fynd – Wilma var inte i livet.

Nu nästan ett

år senare fick allmänhete­n chansen att ta farväl. Redan vid tiotiden på förmiddage­n hade flera personer samlats inför den första av fyra minnesguds­tjänster.

En pianist spelade stillsam musik medan sörjande slog sig ned på kyrkans gröna sittplatse­r i trä. Längst fram stod ett stort porträtt på Wilma mellan två lyktor.

– Fallet har berört mig väldigt mycket och jag deltog även i sökandet efter Wilma. Nu var jag i närheten och kände att jag gärna ville komma för att visa mitt stöd, sa Dennis Brahm, en av personerna på plats.

Ett 30-tal personer deltog under den första minnesstun­den, som Ingvar Humlén, vikarieran­de kyrkoherde, välkomnade till.

Han berättade att

han har pratat med flera personer nära Wilma.

– Det är några saker som kommer fram: Ett stort hjärta, en människa med vilja i begynnelse­n av vuxenlivet. En kreativ estet som hade många tankar och känslor om saker som hon ville göra.

Som avslut spelades Uti vår hage, vilket enligt Ingvar Humlén är en sång som Wilma tyckte mycket om.

När minnesguds­tjänsten

avslutades fick besökarna gå ut från en sidodörr. Detta för att personerna under rådande pandemi skulle undvika onödig kontakt med det 40-tal som väntade utanför kyrkan för att delta i den andra minnesstun­den.

För många var minnesstun­den påtagligt känslosam. Tårar och tröstande kramar avlöste varandra utanför kyrkan.

Wilma Andersson var

endast 17 år när hon bragtes om livet. Hennes pojkvän dömdes till livstids fängelse för dådet av tingsrätte­n i somras.

Nästa vecka faller hovrättens dom.

 ??  ??
 ?? Bild: Isabella Persson ?? Det har nästan gått ett år sedan tusentals personer engagerade sig i sökandet efter försvunna Wilma Andersson. På fredagen fick allmänhete­n möjlighete­n till att ta ett farväl av flickan.
Bild: Isabella Persson Det har nästan gått ett år sedan tusentals personer engagerade sig i sökandet efter försvunna Wilma Andersson. På fredagen fick allmänhete­n möjlighete­n till att ta ett farväl av flickan.
 ??  ?? På grund av coronapand­emin spred kyrkan ut minnesguds­tjänsten till flera tillfällen och hade restriktio­ner angående sittplatse­r.
På grund av coronapand­emin spred kyrkan ut minnesguds­tjänsten till flera tillfällen och hade restriktio­ner angående sittplatse­r.
 ??  ?? Ingvar Humlén, vikarieran­de kyrkoherde: ”På något sätt gör vi någon slags punkt och hedrar Wilmas minne”.
Ingvar Humlén, vikarieran­de kyrkoherde: ”På något sätt gör vi någon slags punkt och hedrar Wilmas minne”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden