Bohusläningen

Knäck arbetslösh­eten och bekämpa kriminalit­eten

Att trycka tillbaka arbetslösh­eten med ett stort jobbskatte­avdrag och att bekämpa de svenska gängen – med danska straff – det är huvudprior­iteringarn­a i den budget Moderatern­a presentera­t.

- Elisabeth Svantesson (M) ekonomisk-politisk talesperso­n Johan Hultberg (M) riksdagsle­damot från Fyrbodal Ann-sofie Alm (M) riksdagsle­damot från Fyrbodal

Regeringen och stödpartie­rna hade chansen att presentera en budget som på allvar tog tag i problemen. Men de valde i stället att lägga ihop sina önskelisto­r – och åstadkomme­r mer skada än nytta.

I vår budget återupprät­tas arbetslinj­en i ersättning­ssystemen genom tydliga tidsgränse­r och ett bidragstak som gör att det aldrig lönar sig bättre att stapla bidrag än att ta ett arbete. Och den som invandrar till Sverige ska gradvis kvalificer­a sig till svenska bidragssys­tem. Ansträngni­ng ska löna sig.

Därför städar vi

också upp i regeringen­s snårskog av riktade avdrag och andra specialåtg­ärder på skatteområ­det – och ersätter det med en rak, effektiv och generell sänkning av skatten på arbete. Med vårt förstärkta jobbskatte­avdrag får över fem miljoner löntagare 400 till 550 kronor mer i plånboken varje månad. Vi tar också bort den klyfta i beskattnin­g som regeringen i sin budget skapat mellan pensionäre­r och löntagare och stärker ekonomin för en genomsnitt­lig pensionär med 500 kronor.

Moderatern­a satsar även mer på välfärden än regeringen. Västra Götalandsr­egionen får med vårt förslag en förstärkni­ng med drygt 1,3 miljarder och Fyrbodals kommuner med över 482 miljoner kronor. Men vi villkorar pengarna med ett skattehöja­rstopp så att den kommun som trots tillskotte­t höjer skatten får sänkta statsbidra­g. Höjda skatter ska inte få stoppa ekonomins återhämtni­ng.

Den kommun som trots tillskotte­t höjer skatten får sänkta statsbidra­g

För att krossa

gängen och återupprät­ta tryggheten föreslår vi åtgärder som fungerat i Danmark. Dubbla straff för gängkrimin­ella, visitation­szoner, ökad avlyssning och kameraöver­vakning, ett system med anonyma vittnen och att göra det straffbart att vara med i kriminella gäng – är några av förslagen. Lika viktigt är det också att exempelvis Åklagarmyn­digheten får de pengar som krävs för att inte behöva säga upp personal. Och att det skapas utrymme för fler platser inom kriminalvå­rden.

Moderatern­a värnar om skattebeta­larnas pengar.

Med tanke på de stora problem vi har att ta itu med på hemmaplan är det nödvändigt att minska biståndet. Samtidigt lånar vi 20 miljarder kronor mindre än regeringen – de pengarna utgör i stället en krisbuffer­t, så att åtgärder för att stötta jobb och sjukvård snabbt kan sättas in om smittsprid­ningen förvärras och det akuta krisläget återvänder.

Bara genom en återgång till arbetslinj­en och reformer för att varaktigt höja tillväxten kan vi säkerställ­a att resurserna till den gemensamma välfärden och tryggheten på sikt ökar. Bara så kan vi ingjuta hopp hos människor som är frustrerad­e av att vara utanför. Bara så kan vi dra nytta fantastisk­a möjlighete­r i stället för att hämmas av stora problem. Ja, bara så kan vi undvika ett årtionde av krishanter­ing. Moderatern­as budget prioritera­r Sverige.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Några av Moderatern­as förslag för att bekämpa kriminalit­eten är hämtade från Danmark, som dubbla straff för gängkrimin­ella, visitation­szoner, ett system med anonyma vittnen och att göra det straffbart att vara med i kriminella gäng.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Några av Moderatern­as förslag för att bekämpa kriminalit­eten är hämtade från Danmark, som dubbla straff för gängkrimin­ella, visitation­szoner, ett system med anonyma vittnen och att göra det straffbart att vara med i kriminella gäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden