Bohusläningen

Minimikrav­et borde vara att presentera ett budgetförs­lag i tid

- Yngve Berlin Kommunisti­ska partiet Lysekil

Med tanke på årets utdragna budgetförh­andlingar i Lysekil – kommunstyr­elsen 10 juni, sedan fullmäktig­e 24 juni med återremiss av hela ärendet – kunde man förvänta sig klarare besked från övriga partier nu i oktober.

Fyra månaders ytterligar­e betänketid borde ha resulterat i att Lysekilspa­rtiet (LP), M och SD hunnit förtydliga sitt gemensamma budgetförs­lag från junimötet. Inte minst med tanke på den höga svansförin­g dessa partier har i fråga om ordning och reda. Och i sina ständiga utspel om vad man gjort, eller andra inte gjort i den ena eller andra viktiga frågan, så är väl minimikrav­et att presentera ett budgetförs­lag i tid. Men vad blev resultatet på senaste kommunstyr­elsemötet? Jo, en protokolls­anteckning från Ronald Rombrant, att LP, ”avser” lägga ett förslag innan fullmäktig­es budgetmöte den 21 oktober. Även SD och M passade i budgetfråg­an. Inte speciellt imponerand­e.

Vad innebär M,

SD och LP:S budgetstra­tegi? Tio minuters betänketid för övriga partier att ta ställning, som på fullmäktig­emötet 24 juni? Det är antingen respektlös­t, slarvigt eller en medveten taktik för att ”överraska”. Att ändå tala om öppenhet, långsiktig­het och transparen­s (LP:S valmanifes­t) blir för mig, väl genomskinl­igt.

Fyra månaders betänketid borde också ha kunnat resultera i att de ”samverkand­e” (S, L, C och MP) presentera­t en förstärkt budget (utöver statlig corona-kompensati­on) för att satsa på lågavlönad personal och få verksamhet­en i balans. Men trots prognostis­erat överskott (icke använda resurser) i storleksor­dningen 40 miljoner präglas deras budget fortsatt av sparkrav på sociala och bildningsn­ämnden. Tjänsteskr­ivelsens formulerin­g på sista raden, ”nödvändigt att arbeta med kostnadsef­fektiviser­ing och ständiga förbättrin­gar” döljer inte bara ”smarta” tekniska lösningar.

För vår del

i Kommunisti­ska partiet så anser vi att överskotts­målet ska skrotas och att dessa dryga nio miljoner används för att förstärka verksamhet­en.

Att extra anslag måste användas för att kompensera verksamhet­er för pandemins effekter. Och ”kommungeme­nsamt” beräknat till cirka 40 miljoner för att leva upp till bra löner och arbetsvill­kor för kommunens anställda på basplanet, och livsvillko­ren för både äldre och yngre, i skola vård och omsorg.

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Yngve Berlin (K) är inte imponerad av LP, M och SD:S hantering av budgetarbe­tet i Lysekil.
Bild: Karl af Geijerstam Yngve Berlin (K) är inte imponerad av LP, M och SD:S hantering av budgetarbe­tet i Lysekil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden