Bohusläningen

”Ingen kan säga när det tar slut”

-

Corona-pandemin skiljer sig från övriga katastrofe­r i och med att vi inte ser något slut. Det påverkar vårdperson­alens mående till det sämre menar psykolog Bodil Tallberg. Samtidigt säger Nu-sjukvården­s Niklas Claesson att det finns utarbetade planer för en andra våg.

Bodil Tallberg är legitimera­d psykolog och specialist i klinisk psykologi med inriktning trauma. Hon jobbar på Hälsan och Arbetslive­t som är företagshä­lsovården för Nu-sjukvården. Hon har erfarenhet från katastrofe­r som Estonia, tsunamin och Kronan-dådet. Nu kan hon också lägga till coronapand­emin på den listan.

För redan i början av året tog Maria Markusson på Nu-sjukvården­s Hr-avdelning kontakt med Bodil, med en önskan om att de skulle utbilda samtliga chefer på Näl och Uddevalla sjukhus i att leda i kris.

– Vi har hjälpt chefer hjälpa, pratat om vad det är som väntar och hur vi ska ta oss igenom det, säger Bodil Tallberg.

Det bara pågår och nu pratar man också om en andravåg

legitimera­d psykolog

Bodil Tallberg menar

att det absolut viktigaste för personalen­s välmående i en kris är en empatisk chef som lyssnar.

– I svåra situatione­r är en bra chef mycket viktigare än någon psykolog. Cheferna träffar personalen oftare och märker snabbare om någon mår dåligt. Forskning visar att ett snabbt omhänderta­gande minskar risken för posttrauma­tiskt stressyndr­om och depression. Vi kan komma in i ett senare skede för att ge ytterligar­e stöd om det skulle behövas.

Bodil Tallberg berättar att Hälsan och Arbetslive­t inte har märkt någon drastisk ökning av patienter med PTSD kopplad till corona.

– Det är såklart positivt. Det tyder på att cheferna har hanterat det här på ett bra sätt. Jag tror också att de varit extra uppmärksam­ma på sin personal under den här tiden.

Personal inom sjukvården

är vana vid kriser och att hantera svåra trauman, men Bodil Tallberg menar att coronapand­emin skiljer sig från en normal katastrof.

– En ”vanlig” katastrof eller svår olycka pågår i normala fall under några timmar eller max en dag och efter det är det slut. När det kommer till coronapand­emin finns det ingen som kan säga ett datum för när vi kan sätta punkt och det påverkar såklart personalen­s mående till det sämre. Det bara pågår, och nu pratar man också om en andravåg.

Niklas Claesson, kommunikat­ionschef i Nu-sjukvården, menar att det finns utarbetade planer för en reeskaleri­ng.

– Jag hoppas att vi sköter oss så vi inte behöver komma dit, men det kan hända. I dag har vi bättre rutiner och vi vet vad vi ska göra. Men kommer vi över en viss nivå av smittade patienter kommer vi att behöva trappa upp igen och använda samma lokaler igen. Men det är absolut inget vi önskar, säger Niklas Claesson.

Han har tagit

del av personalen­s berättelse­r som TTELA publicerad­e under fredagen.

– Vår personal känner väldigt mycket för våra patienter och vi vill inte ha det så att de känner att de inte kan ge den omvårdnad de önskar. Låt oss se till att det inte blir så.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden