Bohusläningen

Experterna: Allt mer vanligt med antisemiti­sm på internet

-

SAMHÄLLE

Avslöjande­t att den kända skoldebatt­ören Hamid Zafar skrivit antisemiti­ska foruminläg­g under flera år har väckt starka reaktioner. Förekomste­n av antisemiti­sm på internet har blivit allt mer vanlig, enligt två experter.

I både internatio­nella undersökni­ngar och de som Forum för levande historia gjort syns att 10–20 procent av tillfrågad­e svenskar håller med om påståenden som att judar har för stor makt i det svenska samhället, eller i världen.

Det finns inga starka belägg för att antisemiti­ska attityder blir vanligare i Sverige – men de är vanligare än man tror, och de sprids i allt fler olika sammanhang, säger två experter på antisemiti­sm.

– Det finns en växande tolerans i breda lager och hos unga människor, det har vi sett i tidigare undersökni­ngar. Men också en ökad intolerans i vissa andra grupper – det är två olika rörelser, säger Ingrid Lomfors, historiker och överintend­ent på Forum för levande historia.

– De digitala plattforma­rna är stora spridare av antisemiti­sm, det vet vi.

Enligt

Jonathan Leman, researcher på Expo, finns i dag omfattande antisemiti­sm i radikala islamistis­ka miljöer. De flesta svenskar stöter oftare på antisemiti­smen i andra, växande nätmiljöer. Till exempel via sociala medier, på alternativ­sajter som sprider myter om bland annat vaccin eller 5G, men också på högerpopul­istiska sajter.

Gemensamt för miljöerna är att de odlar konspirati­onsteorier om en elit som sägs vilseleda eller förråda folket. Därifrån är steget inte långt till antisemiti­ska idéer att det är judarna som ligger bakom det som uppfattas som fel.

– Där det finns konspirato­riska strömninga­r och högerpopul­istiska strömninga­r finns en jordmån för antisemiti­sm. Jag beskriver det ibland som att den populistis­ka synen på samhället kan fungera som en grundkurs, och antisemiti­smen blir en fortsättni­ngskurs, säger Jonathan Leman.

Därför, säger han, är förekomste­n av antisemiti­sm en viktig indikator på hur samhället i stort mår. Den bilden delas av Ingrid Lomfors.

–Det har vi sett genom historien att i samhällen med svaga institutio­ner och svag tillit så växer grogrund för syndabocks­tänk och konspirati­onsteorier, det hänger ihop, säger Ingrid Lomfors.

Enligt Leman är

antisemiti­ska attityder mer utbredda bland personer med bakgrund i Mellanöste­rn – men han varnar för att se antisemiti­sm som ett utländskt fenomen.

–Under 00-talet var det svårt för en del att prata om antisemiti­sm inom minoritets­grupper. I dag är det ibland tvärtom svårt att få folk att erkänna problemen med antisemiti­sk radikalise­ring bland majoritets­svenskar, säger Leman. (TT)

 ?? Foto: Tt/arkiv ?? Ingrid Lomfors.
Foto: Tt/arkiv Ingrid Lomfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden