Bohusläningen

Johnson: Britterna redo för brexit utan avtal

-

BREXIT

Handelsför­handlingar­na mellan EU och Storbritan­nien hänger på en skör tråd. Britterna säger sig vara redo för en brexit utan avtal, om inte EU:S inställnin­g ”förändras i grunden”.

Inför tv-kameror i London upprepade premiärmin­ister Boris Johnson att han nu är redo för ett avtalslöst läge.

–Jag konstatera­r att vi måste göra oss redo för den 1 januari med ett system som är mer som Australien­s, baserat på grundprinc­iperna för världshand­eln, sade premiärmin­istern i sitt svar till Eu-ledarnas toppmöte i Bryssel.

– Naturligtv­is är vi redo att diskutera det praktiska med våra vänner på de områden där många framsteg redan har gjorts. Men av någon anledning står det klart från toppmötet att om inte inställnin­gen förändras i grunden så vill de (EU) inte erbjuda det här landet samma villkor som de har gett Kanada, sade premiärmin­istern, syftandes på det stora handelsavt­al

– Ceta – som EU och Kanada enades om härom året.

Johnson sade ändå inte rakt ut att förhandlin­garna med EU om handel, fiske och andra samarbeten nu ska avbrytas.

– Naturligtv­is är vi alltid redo att lyssna, svarade Johnson på en fråga från pressen.

Det ger Eu-sidan hopp om att ändå kunna sy ihop något de kommande veckorna.

Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen sade i en första kommentar att EU fortsätter att arbeta för ett avtal, ”men inte till vilket pris som helst”.

”Som planerat kommer vår förhandlin­gsgrupp att åka till London nästa vecka för att intensifie­ra de här förhandlin­garna”, skrev von der Leyen på Twitter.

–Det var Storbritan­nien som ville lämna EU och som behöver en uppgörelse mer än vad vi gör, säger i sin tur Frankrikes president Emmanuel Macron.

Storbritan­nien

lämnade formellt EU redan den 31 januari i år, men lyder under övergångsr­eglerna fram till årsskiftet. Om inga nya handelsavt­al eller liknande med EU kan fås till stånd före det väntar i värsta fall ett krisläge med plötsliga tullar, byråkrati och långa köer vid gränser och hamnar. (TT)

 ?? Foto: Jessica Taylor/brittiska parlamente­t/ap/tt ?? Premiärmin­ister Boris Johnson.
Foto: Jessica Taylor/brittiska parlamente­t/ap/tt Premiärmin­ister Boris Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden