Bohusläningen

Coronatren­den: Nu vill alla sy – och reparera symaskinen

-

Alla verkar vilja sy under coronapand­emin. Olivia Norberg syr mer nu när det funnits mindre att göra om helgerna. För sjuksköter­skan Lisa Eriksson är sömnaden ett sätt att koppla bort jobbet på Östra sjukhusets infektions­mottagning.

Nu vittnar flera återförsäl­jare om kraftigt ökat intresse för att köpa eller reparera gamla symaskiner under krisen.

Nästan dubbelt så högt tryck på reparation­er. Längre väntetider. Och sinande lager hos de stora återförsäl­jarna av nya symaskiner.

Intresset för att

sy har ökat kraftigt under coronapand­emin – och hos försäljarn­a i Göteborgso­mrådet märks trenden tydligt. Symaskinsa­genturen i centrala

Göteborg uppger att antalet reparation­er har ökat med mellan 150 och 200 procent sedan pandemiutb­rottet.

– Försäljnin­gen har ökat överlag, men reparation­erna har verkligen exploderat. Så många har tid och möjlighet att hålla på att sy nu. Och då är det nog många som har plockat fram maskinen som de hade i garderoben och upptäckt att den har något fel som behöver åtgärdas, säger Marcus Aquelius, försäljare och reparatör på Symaskinsa­genturen.

Han fortsätter:

– Folk verkar vilja ha både nytt och gammalt, världen över. Våra leverantör­er säger att det är mellan fyra och sex månaders väntetid för att så många vill köpa symaskiner, och fabrikerna hinner inte med att producera.

En person som

har ägnat mycket tid åt att sy i år är 19-åriga Olivia Norberg. Hennes intresse tog fart när hon började köpa kläder på secondhand­och vintagebut­iker. Ofta behövde plaggen läggas upp, lagas eller sys in, och hon bestämde sig därför för att lära sig hantverket.

– Jag började sy med min mormor. Jag bad henne om hjälp, och så sydde vi en klänning tillsamman­s utifrån ett 60-talsmönste­r. Sedan har jag fortsatt. Jag har sprättat upp den där första klänningen vi sydde och använder den som mönster när jag gör nya. Det är den perfekta modellen, säger Olivia Norberg.

Hon fick en symaskin i 18-årspresent från sina morföräldr­ar, och sedan dess har intresset fortsatt att växa. Numera köper hon ofta äldre mönster, alltså mallar att sy efter, på loppis eller på Tradera.

I rummet som

hon syr skvallrar inredninge­n om intresset för 60- och 70-talsmode. Gardiner, sängöverka­st och väggbonade­r i orange, gult och brunt kompletter­as av klädställn­ingen med mönstrade klänningar.

En del av dem, däribland den gulblå klänningen hon har på sig, har Olivia Norberg själv sytt. Det brukar

 ?? Bilder: Meli Petersson Ellafi ?? olivia Norberg har nyss flyttat till göteborg – så nu får syjuntan med kompisen hemma i Sundsvall bli via Facetime.
Bilder: Meli Petersson Ellafi olivia Norberg har nyss flyttat till göteborg – så nu får syjuntan med kompisen hemma i Sundsvall bli via Facetime.
 ?? Bild: Privat ?? För lisa eriksson har sömnad varit ett skönt avbrott från tankarna på jobbet på infektions­kliniken på östra sjukhuset.
Bild: Privat För lisa eriksson har sömnad varit ett skönt avbrott från tankarna på jobbet på infektions­kliniken på östra sjukhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden