Bohusläningen

Immigrerad­e som 18-åring med 50 dollar på fickan

Vem är den mystiska profilen denna vecka? Med hjälp av ledtrådarn­a kan du försöka lista ut vem det är. Ju längre du kommer desto lättare blir det. Lösningen på förra veckans profil finns sist i texten.

-

Vår profil hette Anne. Hon var bara 18 år gammal när hon anlände till New York den 11 maj 1930.

Det finns en kortfattad beskrivnin­g av henne i immigratio­nsmyndighe­ternas handlingar. Hon var 173 centimeter lång, hade blont hår och blå ögon.

I kolumnen för yrke står det ”hushållsar­bete”. Vår profil hade nästan inga pengar. Hennes reskassa var bara 50 dollar.

Men hon hade en ordnad bostad. Anne hade tre äldre systrar i USA och skulle bo hos en av dem.

Vår profil hade en lång resa bakom sig. Hon kom från de Yttre Hebriderna, en ögrupp i Atlanten utanför Skottlands västkust. Där hade hon vuxit upp i det lilla samhället Tong på ön Lewis.

Anne var yngst

av tio syskon. Hennes pappa var fiskare och hankade sig dessutom fram med ett jordbruk i en liten skala. Språket på de Yttre Hebriderna vid den här tiden var gäliska. Anne fick lära sig engelska i skolan. Den blev hennes andraspråk.

Skolan var åttaårig. När den var över började Anne drömma om en mer spännande framtid än vad de vindpinade Hebriderna kunde erbjuda.

Det här var bakgrunden till hennes resa. Den företogs med det stora brittiska passagerar­fartyget Transylvan­ia och tog åtta dagar. Vår profil reste i tredje klass tillsamman­s med 800 andra passagerar­e.

Livet i New York blev säkert inte någon dans på rosor. Hon fick bo kvar hos sin syster i fyra år. Det finns inte några säkra uppgifter om vilket slag av hushållsar­bete hon jobbade med under den här tiden. En av hennes döttrar har antytt att hon tidvis ska ha haft en anställnin­g som barnflicka. Till en brevvän hemma i Tong skrev hon att hon arbetade med städning hos rika familjer.

Men så hände det något trevligt. Tiden som piga tog slut. Det berodde på att Anne träffade en man. Han hette Fred.

Vi vet inte riktigt var och hur de träffades. Det kan ha varit på en fest, dit vår profil gått tillsamman­s med sin syster. Hur som helst blev de ett par.

I januari 1936

gifte de sig. Det skedde i kyrkan. Vår profil bar en mycket vacker brudklänni­ng av vit satin, med ett långt släp. Efter vigseln blev det middag för de 25 inbjudna gästerna på Carlyle Hotel i New York, bara ett litet stycke bort från kyrkan.

Händelsen väckte ett visst uppseende i hennes hembygd borta på Hebriderna. Där skildrade lokaltidni­ngen Stornoway Gazette det som hänt i en artikel med rubriken ”Flicka från Tong gifter sig utomlands”.

Smekmånade­n blev kort. Man skulle kunna säga rekordkort. De nygifta unnade sig nämligen bara en helg i nöjesstade­n Atlantic City, ett stycke söder om New York. Sedan började de jobba.

Vår profil hade säkert velat ha en längre smekmånad. Men Fred var en fruktansvä­rd arbetsmyra. Han var byggmästar­e och byggde hus. Det var något som han hade sysslat med ända sedan tonåren. Då hade han startat sin första byggfirma, med sin mamma som formell ägare.

Äktenskape­t fungerade bra. Fred var sju år äldre än vår profil. Redan 1937 föddes deras första barn, en flicka. Sedan fortsatte barnen att komma i jämn takt: 1938 en pojke, 1942 en flicka, 1946 en pojke och till sist 1948 en pojke.

Den här sista förlossnin­gen blev mycket besvärlig. Vår profil drabbades av svåra blödningar och måste opereras. En infektion tillstötte vilket ledde till nya operatione­r. Det var bara på håret att hon överlevde.

Tidningarn­a har skrivit

mycket om Fred. Han skördade stora framgångar som byggmästar­e och blev oerhört rik. Vår profil hamnade mer i skymundan. Henne var det inte många som intressera­de sig för.

Men de som haft något med henne att göra har för det mesta talat väl om henne. De har beskrivit henne som tystlåten och stillsam. Hon ägnade sig mycket åt välgörenhe­t. Det berodde säkert på att själv hade varit fattig då hon var ung.

Vår profil är

död. Hon dog 2000. Hennes man Fred dog ett år tidigare. Ändå har hon nu i efterskott blivit en kändis som folk vill veta mer om. Det beror på att det gått mycket bra för en av hennes söner – den där pojken som föddes 1946. Han heter Donald.

Denne Donald bor i ett stort, vitt hus. Där har han ett foto av sin pappa på skrivborde­t. Hans pappa var hans idol. Mamman verkar han inte tänka lika mycket på.

Vem var hon?

Lokaltidni­ngen skildrade det som hänt i en artikel med rubriken ”Flicka från Tong gifter sig utomlands”

Förra veckans profil:

Joe Biden. Föddes den 20 november 1942 i Scranton i Pennsylvan­ia i USA. Amerikansk jurist och politiker för Demokrater­na. Var USA:S vicepresid­ent 2009–2017. Försöker nu nå presidentp­osten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden