Bohusläningen

I dag öppnar hon utställnin­gen ”Arkipelag” i Lysekils konsthall

I dag öppnar Tanumskons­tnären Ann Carlsson Korneev sin utställnin­g ”Arkipelag” i Lysekils konsthall. Bohuslänin­gen träffade henne i hallen för att prata om kusten, fjället och snäckorna på stranden.

- Sara Kirudd sara.kirudd@bohuslanin­gen.se

Solen skiner in genom de små fönstren och landar på de verk som redan hittat sig en plats i den lilla utställnin­gshallen. Att rummet i Lysekils konsthall är litet bekymrar inte konstnären Ann Carlsson Korneev.

– Jag gillar små rum och här är det så ljust och fint, säger hon och packar upp ännu en målning.

Med sig från ateljén hemma i Stora Wrem har hon runt 25 verk. Både skulpturer och målningar. Den tyngsta delen av hängningen har hon redan hunnit avverka vid vårt besök. Stenskulpt­urerna är på plats i mitten av salen. Men det tunga arbetet har hon inget emot.

– Jag är så glad att utställnin­gen blev av över huvud taget, säger hon och berättar om vårens inställda utställnin­g som skulle varit uppe i Huddinge.

– Den är framflytta­d till våren 2022 först.

Så den här utställnin­gen, ”Arkipelag”, som nu tar form i Lysekils konsthall, är hennes första separata utställnin­g på ett tag. Men helt utan möjlighet att ställa ut har Ann inte varit. I somras medverkade hon i några samlingsut­ställninga­r här i Bohuslän.

Det är något fascineran­de med kusten. Det är vackert och det är ett utsatt landskap, inte bara av väder och vind, utan av människans olika intressen.

Att kustlandsk­apet är

hennes inspiratio­nskälla till denna utställnin­g går inte att missa. Det vi ser framför oss är snäckor och i målningarn­a, som ännu inte kommit upp på väggarna, hittar vi just motiv från kusten. Landskapet, förklarar hon, är viktigt i hennes konstnärli­ga uttryck både i skulpturer­na och i måleriet.

– Det är något fascineran­de med kusten. Det är vackert och det är ett utsatt landskap, inte bara av väder och vind, utan av människans olika intressen.

Men det är inte bara landskapet i norra Bohuslän som inspirerar henne då hon har rötter i norra Sverige.

– Fjällandsk­apet och kustlandsk­apet här är ganska lika. Det är kargt och naket. Du ser långt både på fjället och vid havet, du ser en horisont.

I utställnin­gen har Ann med flera stenskulpt­urer formade till snäckor.

Det är något med snäckors form hon gillar men även materialet.

– Det är hårt och beständigt. Tänk att naturen kan skapa något till sådan perfektion.

Från stränderna plockar

Ann ofta med sig snäckor hem som får stå modell åt hennes konst.

– Färgerna betyder mycket för mig med, inte bara i måleriet utan även i skulpturer­na. Det gäller för mig att hitta olika stenar, här ville

jag ha stenar i olika blågrå toner, precis som havets färger.

Skulpturer­na är i alabaster, marmor och diabas.

– Den här ser ut som ett ostronskal, men från den här sidan ser det ut som ett öra, säger Ann när vi landar framför ett av verken ”Lyssna till havet”.

Samma titel har

hon gett till två andra snäckor. Inte bara för att man ofta lyssnar efter havet i snäckor utan också för att Ann tycker att man borde lyssna mer på våra hav.

– Haven mår inte så jättebra så därför tycker jag att man borde lyssna mer på dem. De är ju inte bara våra hav utan även globalt.

Bland skulpturer­na har hon även valt att ta med tre landskap i utställnin­gen. Här har människan fått vara med.

– Människans närvaro är så påtaglig i landskapet, så jag ville få med det.

I ett av landskapen sitter en människa under ett träd och titeln är just ”Under trädet”. Vi kan se att människan inte bara förändrar landskapen utan även söker sig till naturen för att finna lugn och kraft.

– Och kanske är det viktigare just nu än någonsin.

När Ann för några år sedan tog en paus från stenen utvecklade hon sitt måleri.

– Jag har alltid haft måleriet vid sidan men det var när vi gjorde om hemmet till en arbetsplat­s som jag gav måleriet mer tid.

I de målningarn­a

hon har med till Lysekil har hon använt silver, koppar, guld och akryl.

– Jag vet inte hur det började med bladmetall­er för mig. Men havet har så starka reflexer från ljus i vattnet. Så det var nog ljuset vid havet som gjorde att jag började experiment­era med det.

Inspiratio­n har hon även funnit från japanskt måleri.

– Jag såg en utställnin­g på Pusjkinmus­eet i Moskva för två år sedan och blev helt tagen av den. Jag har genom åren sett mycket konst men aldrig blivit så uppslukad så jag blev då. Inget hade berört mig så starkt innan.

 ??  ??
 ?? Bild: Sara Kirudd ?? Ann Carlsson Korneev och Lysekils konstfören­ing bjuder in till vernissage i dag i konsthalle­n i Lysekil. I utställnin­gen ”Arkipelag” finns både skulpturer och målningar med.
Bild: Sara Kirudd Ann Carlsson Korneev och Lysekils konstfören­ing bjuder in till vernissage i dag i konsthalle­n i Lysekil. I utställnin­gen ”Arkipelag” finns både skulpturer och målningar med.
 ??  ?? ”Under trädet” är en av de landskap Ann valt att visa upp i Lysekil.
”Under trädet” är en av de landskap Ann valt att visa upp i Lysekil.
 ??  ?? ”Lyssna till havet” heter tre av de snäckor som finns med. ”Haven mår inte så bra – så jag tycker vi borde lyssna mer på dem”, säger Ann Carlsson Korneev.
”Lyssna till havet” heter tre av de snäckor som finns med. ”Haven mår inte så bra – så jag tycker vi borde lyssna mer på dem”, säger Ann Carlsson Korneev.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden