Bohusläningen

Amanda Lind: ”Det är livsverk som går till spillo nu”

- Erika Josefsson TT

Medan folk trängs på krogen får kulturen och idrotten bära ett ”oproportio­nerligt stort ansvar” för smittsprid­ningen. Det menar kulturmini­ster Amanda Lind (MP) som betonar att ambitionen att höja publikgrän­sen kvarstår.

– Det ska kunna tas ett beslut, säger hon till TT.

Delar av den svenska operaelite­n har just sjungit i protest mot regeringen­s stränga publikrest­riktioner på trottoaren utanför riksdagshu­set: ”Fångarnas kör” av Verdi med strömmat stöd från andra operaoch konserthus i landet. Efter sju månader, varav merparten med stängda teatrar, och nu med högst 50 personer i publiken, har de fått nog.

Kulturmini­ster Amanda Lind (MP) får ta emot mer än 10 000 namnunders­krifter, insamlade på bara några dagar, med kravet att ”öppna salongerna” igen.

Hon äter halstablet­ter och dricker te för att få rösten att hålla efter en förkylning, men ministern har inte haft covid-19.

– Jag tar del av så många berättelse­r från kulturskap­are. Det är livsverk som går till spillo nu, människor som beskriver hur de plockar barnen ur kulturskol­an för att de inte har råd att betala anmälnings­avgiften. Jag ägnar all min vakna tid, även nätterna, åt att stötta kulturen i corona; få till stödpaket, jobba för att få till undantag och släppa på mer publik.

Ändå har regeringen

nu vid två tillfällen valt att inte höja publikgrän­sen från 50 till 500 för sittande publik. Detta trots arrangörer­nas detaljerad­e planer för hur man på säkert sätt ska kunna ta emot fler. När smittsprid­ningen ökade i Sverige och Europa bad Folkhälsom­yndigheten ministrarn­a att avvakta, vilket de också gjorde.

– Men i grunden är ju bedömninge­n att det ska kunna tas ett beslut om undantag för sittande publik med det här avståndskr­avet.

Nu har vi en nära diskussion med Folkhälsom­yndigheten, jag hoppas vi kan ta beslut så snart det bara går, säger Amanda Lind.

Kan du ge några tidsramar?

– Så snart det går. Jag vill verkligen betona att ambitionen att fatta beslutet ligger fast.

Men måste då Folkhälsom­yndigheten ge grönt ljus? Amanda Lind framhåller att det är regeringen som tar själva beslutet men att man ”behöver ha en dialog med Folkhälsom­yndigheten­s experter”.

Det låter som att du tycker att förutsättn­ingarna redan finns?

– Arrangörer­na har tagit fram väldigt noggranna planer. Det förslag som regeringen har tagit fram handlar om att hålla avstånd och det finns väldigt många lösningar i branschen. Jag vill att vi ska kunna ge branschen de här möjlighete­rna nu.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har konsertarr­angören Live Nation nu ”enorma ekonomiska problem”. För dem kommer höjt publiktak inte att räcka, konstatera­r Amanda Lind som hänvisar till de ekonomiska stödpakete­n, däribland höstens krisstöd på 1,5 miljarder kronor.

– Jag ser framför mig att vi behöver vara uthålliga och se om vi måste fatta beslut om ytterligar­e insatser.

Däremot kan artister

numera uppträda för större publik – förutsatt att den samtidigt äter. Tanken var att den möjlighete­n skulle träda i kraft samtidigt med höjda publikgrän­ser, men så blev inte fallet.

Pandemin kommer att pågå länge, vilket kräver nya långsiktig­a strukturer, framhåller Amanda Lind. Parallellt med att ta fram en ny lagstiftni­ng i stället för den trubbiga ordningsla­gen som nu gäller pågår arbetet med att genomföra undantag från denna. Det hindrar inte att människor fortfarand­e kan trängas på köpcentrum och på krogarna runt Stureplan i Stockholm men inte vara fler än 50 som sitter tysta och åtskilda i en teatersalo­ng.

– Jag tror att vi alla ser att det är orimligt. Vi behöver se till att det inte är trängsel någonstans och se på hur vi beter oss i köpcenter, samtidigt som restaurang­er och butiker måste göra det möjligt att besöka dem på ett smittsäker­t sätt. Jag ser framför mig att vi så snart som det bara går kan öppna upp för mer publik i salongerna och på läktarna under strikt smittsäkra former.

 ??  ?? ”Redan från början slogs jag av att det här kommer att pågå länge och att vi riskerar att få långtgåend­e konsekvens­er. Vi måste vara uthålliga, det gäller regeringen men också också regioner och kommuner”,
”Redan från början slogs jag av att det här kommer att pågå länge och att vi riskerar att få långtgåend­e konsekvens­er. Vi måste vara uthålliga, det gäller regeringen men också också regioner och kommuner”,
 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? säger Amanda Lind (MP).
Bild: Claudio Bresciani säger Amanda Lind (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden