Bohusläningen

Nu är det hög tid för havets alla läckerhete­r

-

Mia Gahne

bjuder på härliga recept varje vecka.

Att ägna en kväll åt pilleriarb­ete i skaldjuren­s sällskap är social samvaro i kubik

Hur sorgligt det än kan kännas i hjärterote­n när sommaren somnar in och övergår i orangeskim­rande höstskrud finns det ändock glädjeämne­n som piggar upp. Skaldjur till exempel.

Som bekant bör de små rackarna helst undvikas under de månader som saknar bokstaven R i namnet, det gäller i och för sig framför allt ostron men även andra sorter. Och nu väntar ju en hel radda med skaldjursl­addade R-månader. Till exempel drog den svenska hummersäso­ngen nyss igång, och då är det sannerlige­n läge att passa på. Själv köpte jag en vidunderli­g fullmatad färsk svensk hummer för precis samma pris som den betydligt ynkligare djupfrysta amerikansk­a kusinen. Gissa vilken som vann i smak?

Räkor, musslor, hummer,

havskräfto­r, ostron och krabba. Vilken sort du än väljer att frossa i så innehåller skaldjur massor av välgörande mineraler såsom zink och järn. Det är dessutom ett magert livsmedel med hög proteinhal­t och låg andel av det skadliga mättade fettet. Räkor innehåller också höga halter av kolesterol – fast av den goda sorten.

Alla former av skaldjur bör förvaras så kallt som möjligt, lägg dem helst intill kylelement­et och sänk gärna kylskåpste­mperaturen lite. De bör absolut inte ligga i mer än två dagar i kylen. Och använd näsan. Luktar skaldjuren toalett ska du inte stoppa dem i munnen, vilket väl å andra sidan torde säga sig självt. De ska dofta fräscht av hav.

När det gäller

tillagning­en är huvudregel­n att det ska gå undan. De flesta skaldjur är ju redan tillagade en gång och blir därför lätt sega om de får koka för länge. De ska bara precis hinna bli varma.

Eller också njuter du dem bara rätt upp och ned. Att ägna en kväll åt pilleriarb­ete i skaldjuren­s sällskap är social samvaro i kubik. Gott, enkelt och myspys på högsta höstnivå.

Veckans godingar

1. Svamprisot­to med blodriska – ny bekantskap med mersmak.

2. Jordärtsko­ckssoppa med citron – höstmys i djup tallrik.

3. Aroma – favorit i den svenska äppelvärld­en.

 ??  ??
 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Passa på att frossa i skaldjur medan säsongen är i högform. Just nu smakar de som bäst och kostar som minst.
Bild: Janerik Henriksson Passa på att frossa i skaldjur medan säsongen är i högform. Just nu smakar de som bäst och kostar som minst.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden