Bohusläningen

Emma sökte nya kompisar – startade bokklubb för främlingar

När Emma Nilsson flyttade tillbaka till västkusten hade hon inte så många kompisar kvar. Lösningen blev att börja dejta nya vänner. Nu har hon startat ett bokklubb för folk hon inte känner.

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se

Det är tisdag kväll och Sandra Skälegårds tur att husera den lilla bokklubben. Hon ställer fram rulltårta och karameller medan hon varnar för det starka presskaffe­t. De andra tjejerna kryper upp i soffan med varsitt biblioteks­exemplar av Camilla Läckbergs roman ”En bur av guld”.

– Jag panikläste över 100 sidor i går. Nu har jag bara sex sidor kvar, säger Charlotta Nejman och får veta av de andra att hon missat hela vändningen.

Samtalet börjar lite trevande om vad de tyckte om boken. Sedan flyter det snabbt in på diskussion­er om den kvinnliga huvudkarak­tärens personligh­et och hur förändrade människor kan bli av kärlek. Emma Nilsson högläser en passage som hon fastnat för och frågar om de andra tycker att boken är feministis­k.

Med andra ord liknar bokklubben alla andra – förutom att deltagarna inte känner varandra sedan tidigare. Det började med att Emma Nilsson skapade ett evenemang på kompisappe­n Go Frendly. Hon kände sig lite ensam och ville gärna läsa mer böcker.

– Jag hade pluggat i Skåne och Uppsala, så när jag flyttade tillbaka hem hade jag inte så många vänner kvar. Det kändes roligt att träffa nya människor och samtidigt ha några att prata om böcker med, säger hon.

Tre andra personer nappade. Nu ses de var tredje vecka för att fika och diskutera den senaste läsuppleve­lsen. Böckerna väljer de gemensamt och hittills har de läst ”Tatueraren i Auschwitz” och ”En helt vanlig familj”.

Medlemmarn­a i bokklubben

laddade ner appen av olika anledninga­r. Charlotta Nejman kände sig ensam och Sandra Skälegård ville lära känna nya människor efter att en relation tog slut. Maryan Ahmed ville hitta nya sammanhang att träna svenska i.

– Jag hade tröttnat på mina gamla vänner och kände att vi inte hade så många gemensamma intressen, säger Maryan Ahmed.

Hittills har de kompisdejt­at på lite olika sätt. Emma Nilsson skapar gärna egna evenemang och har ordnat middagar inspirerad av tv-programmet ”Halv åtta hos mig”. Charlotta Nejman har gått på en del enskilda kompisdejt­er men Sandra Skälegård föredrar aktivitete­r med flera deltagare.

– Jag tycker att det kan kännas lite

Man vill inte tränga sig in i andra människors sammanhang. I appen vet man ju att alla är nya och alla söker vänner

stelt och konstigt första gången, om man träffas ensamma, säger hon.

De brukar inte vara särskilt nervösa innan sina kompisdejt­er. Alla personer de träffat hittills har varit trevliga och det är skönt att veta att alla är i samma sits. Emma Nilsson har övervägt att skaffa vänner via jobbet eller genom att gå en kurs, men det känns svårare.

– Man vill inte tränga sig in i andra människors sammanhang. I appen vet man ju att alla är nya och alla söker vänner, säger hon.

När man pratar om ensamhet och social isolering handlar det ofta om äldre personer. Sanningen är att det är unga människor i storstäder­na som känner sig mest ensamma. Det visar en färsk studie från analysföre­taget WSP där tusen svenskar svarade på frågor om vänskap och ensamhet.

69 procent av invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö kände sig ensamma ofta eller ibland. Motsvarand­e siffra på landsbygde­n var 47 procent. Storstaden­s anonymitet kan alltså vara en nackdel för den som söker social tillhörigh­et.

Det kan vara svårt att erkänna att man är ensam. Den som lyckas bryta sin ensamhet, genom att exempelvis kompisdejt­a, har dock mycket att vinna. Social isolering ökar nämligen risken för flera fysiska sjukdomar som demens och hjärtoch kärlsjukdo­mar. Ensamhet kan också ge psykiska problem.

Kompisappe­n har fått deltagarna i bokklubben att känna sig mindre ensamma. En annan fördel är att de träffat människor som är olika dem själva. Folk är i blandade åldrar och arbetar inom helt olika branscher.

Den gemensamma nämnaren är att alla är kvinnor, eftersom det är appens målgrupp. Majoritete­n av bokklubbsm­edlemmarna tycker att det är ganska skönt.

– Det känns som att det hade kunnat bli ”dejtig” stämning annars, säger Sandra Skälegård.

Till nästa gång ska bokklubben läsa den svindlande kärleksrom­anen ”Konsten att höra hjärtslag”. Då hoppas de att ytterligar­e några främlingar ska dyka upp. Emma Nilsson är nöjd över att hon började kompisdejt­a och tycker att fler borde ge det en chans.

– Man behöver inte sitta ensam hemma. Det gäller bara att våga och att öppna upp för chansen, alla jag har träffat hittills har varit snälla.

 ??  ?? De nyfunna vännerna Maryan Ahmed, Charlotta Nejman, Emma Nilsson och Sandra Skälegård ses ungefär var tredje vecka. Den första träffen var på ett kafé. Sedan dess turas de om att bjuda hem varandra.
De nyfunna vännerna Maryan Ahmed, Charlotta Nejman, Emma Nilsson och Sandra Skälegård ses ungefär var tredje vecka. Den första träffen var på ett kafé. Sedan dess turas de om att bjuda hem varandra.
 ??  ??
 ?? Bilder: Lisa Thanner ??
Bilder: Lisa Thanner
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden