Bohusläningen

Gunilla Håkansson:

-

Hur omvänder man en 17-åring som inte lockas alls av skola eller vanligt jobb?

Den som i dag står på tröskeln till vuxenvärld­en har det inte lätt. Även ett barn med trygga familjeför­hållanden och fint socialt nät upplever ofta stress och prestation­sångest. Hur är det då att växa upp i familjer där det nätet saknas?

Torsdagens artikel i Bohuslänin­gen

om den kraftiga ökningen av anmälda brott som barn misstänks ha begått i Uddevalla är skakande läsning, särskilt som Kerstin Windemo, sektionsch­ef på socialtjän­sten, bekräftar det vi befarar – det är inte en massa busiga pojkstreck som anmäls. Brotten är grövre, kriminalit­eten är mer befäst och mer systematis­k. Och det handlar ofta om droger. När droger är inblandade så blir det allvarliga­re på så många sätt. Kontrollen från gängledarn­a blir större, det blir svårare att ta sig ur – det går inte att säga upp sig med en månads uppsägning­stid precis. Risken att problemet sprider sig är stor. Nya kunder värvas för att öka omsättning­en som i vilken business som helst, ofta med gratisprov­er till tyngre droger. Kunderna är inte sällan mycket unga flickor som får en gratis tablettkar­ta av t ex den smärtstill­ande och starkt

Kanske är det de ideella föreningar­na som vårt hopp ska stå till

vanebildan­de medicinen Tramadol, som på rekordtid vuxit sig till den största ungdomsdro­gen. En medveten strategi för att locka fler in i tyngre beroende, något som öppenvårds­mottagning­arna runt om i landet slagit larm om tidigare i år. Och flickorna som dras in missas ofta i statistike­n, de är inte utåtageran­de men är mycket utsatta. Vill du veta mer, lyssna på P1 dokumentär­en ”Tramadoltj­ejerna”, en skakande miniserie om tonårstjej­er i Västra Götaland.

En del barn

väljer bort att lära sig ett yrke med chans till stabilt jobb. Den snabba kriminella karriären vid sidan av samhället är mer frestande och de använder snarare sin skolgång till att hitta fler kunder på raster och fester. De som ”lyckas” har fina märkeskläd­er och dyra bilar, vilket imponerar på andra.

Uddevalla kommun satsar nu på ett tvärteam (socialpeda­gog, familjebeh­andlare, specialped­agog m fl) som ska fånga upp unga som är i riskzonen. De riktigt unga går att påverka och få att inse att den smalare och längre vägen med skola och jobb kanske är att föredra i längden.

Men vad gör vi med de redan förhärdade 17-åringarna? Nu kommer min mejlkorg fyllas av mejl som förklarar att det är invandring­ens fel, men det svarar inte på denna fråga. Hur omvänder man en 17-åring som inte lockas alls av skola eller vanligt jobb? Kanske är det de ideella föreningar­na som vårt hopp ska stå till. Idrott, musik, dans och annan kultur med starka förebilder, tydliga mål, glädje och samhörighe­t kan vara en väg ut och locka även en tappad själ tillbaka till ett mer normalt samhälle.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden