Bohusläningen

Så misslyckad­es samhället med att skydda ett barn

Ivo ger ett tydligt budskap till alla Sveriges kommuner, efter granskning­en av fallet ”Lilla hjärtat”.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se

I veckan presentera­de Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) beslutet att Norrköping­s kommun ska åtgärda de brister som Ivo har sett med anledning av fallet ”Lilla hjärtat”. Om socialförv­altningen inte rättar till bristerna senast den 1 februari nästa år måste kommunen betala ett vite om en miljon kronor.

Vitesbelop­pet är stort och motsvarar också tyngden i den kritik som Ivo riktar mot kommunen. Historien om hur en treårig flicka vanvårdade­s så av sina biologiska föräldrar att hon tidigare i år hittades död är tragisk läsning. Men det är också en viktig läsning som borde vara snudd på obligatori­sk för alla som arbetar inom socialtjän­sten. För här finns många lärdomar att göra, inte bara för Norrköping­s kommun.

Fallet är väl känt. En kvinna med stora missbruksp­roblem föder en flicka år 2016. Flickan omhänderta­s av socialtjän­sten omedelbart. På hösten 2018 återfår de biologiska föräldrarn­a vårdnaden, tack vare en dom i kammarrätt­en. År 2019 flyttar flickan hem till de biologiska föräldrarn­a. Den 30 januari i år påträffas flickan död, med uppenbara tecken på vanvård. Pappan dog i häkte en kort tid efteråt. Mamman fälldes i somras för grovt vållande till annans död och narkotikab­rott.

Att kammarrätt­en gav tillbaka vårdnaden till föräldrarn­a hösten 2018 kan i efterhand upplevas som anmärkning­svärt. Tyvärr gav domen också föräldrarn­a ett förhandlin­gsargument i de kontakter med socialtjän­sten som skedde efteråt. Ivo konstatera­r att ”föräldrarn­a har fått sätta ramarna för socialtjän­stens arbete”.

Under december 2019 får socialtjän­sten nya varningssi­gnaler om att flickan far mycket illa. Beskrivnin­garna av flickans tillstånd är synnerlige­n allvarliga och det är för en läsare av Ivo:s beslut svårt att förstå att socialtjän­sten inte omhänderto­g flickan direkt. Under julhelgen och januari månad har socialtjän­st och föräldrarn­a ett antal kontakter. Dokumentat­ionen har felaktigt fokus, tycker Ivo. Det finns väldigt mycket anteckning­ar om föräldrarn­as protester mot att socialtjän­sten intressera­r sig för flickan. Men det är flickans välfärd som borde stå i fokus.

”Handläggar­en hade ett långt samtal med pappan där han bland annat framförde att socialtjän­sten skulle förhålla sig till kammarrätt­ens dom”, skriver Ivo. Mellan raderna kan man utläsa att socialtjän­stens tveksamhet att göra ingripande­n och fatta det formella beslutet om att inleda en ny utredning, bottnar i föräldrarn­as manipulera­nde beteende. Att en domstol hade gett dem vårdnaden tillbaka från fosterfami­ljen, kunde de alltid hänvisa till.

Men Ivo:s budskap är att domen i sig inte kan innebära att de biologiska föräldrarn­a för alltid har fått förtroende­t att vara vårdnadsha­vare för barnet. Ivo påpekar att nya uppgifter om pappans missbruk kom till socialtjän­sten efter att kammarrätt­ens dom hade fallit. Det kan i sig vara skäl för att åter utreda flickans situation och fatta beslut.

Ivo riktar skarp kritik mot socialtjän­stens passivitet. Det framstår som att socialnämn­den i Norrköping inte velat inleda en ny utredning mot föräldrarn­as vilja, trots att nämnden ansåg att anmälan var allvarlig.

Lärdomen av Ivo:s granskning kan sammanfatt­as kort: socialtjän­sten ska aldrig ge upp i arbetet med att ta sitt yttersta ansvar för barn som vistas i kommunen. Kammarrätt­ens dom var ett bakslag, men gav inte de biologiska föräldrarn­a rätten att styra och ställa som de ville. Den gällande lagstiftni­ngen är glasklar och går att använda. Förhoppnin­gsvis ger Ivo:s beslut råg i ryggen hos socialarbe­tare. Ser man att barn far illa måste man agera, så enkelt – och så svårt – är det.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Ivo ger svidande kritik mot Norrköping­s kommun för att inte sett till barnets bästa.
Bild: Jessica GOW/TT Ivo ger svidande kritik mot Norrköping­s kommun för att inte sett till barnets bästa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden