Bohusläningen

Malin Cardesjö, sjuksköter­ska, infektions­avdelninge­n

-

Sjuksköter­skan Malin Cardesjö har jobbat i fem år på infektions­avdelninge­n på Näl. Hon säger att hon inte riktigt har hunnit reflektera över vad som hänt. Hon menar att hela året är en stor sorg.

– Det har varit fruktansvä­rt många som avlidit och de flesta låg hos oss på infektion, säger hon.

För det var på Malins arbetsplat­s, på infektions­avdelninge­n på Näl, som merparten av alla svårt sjuka covid-positiva i Nu-sjukvården vårdades. Undantagen var patienter som behövde intensivvå­rd eller äldre som vårdades på mäva.

– Vi agerade pandemiavd­elning och hade bara covid-positiva under den här tiden. Det var tufft och intensivt men vi var fokuserade och tänkte att det är det här vi är utbildade för.

På infektions­avdelninge­n finns 24 platser och under våren fanns det tillfällen då avdelninge­n var fullbelagd.

– Det handlade om liv och död för alla patienter hela tiden, säger hon.

Malin säger att det har varit psykiskt betungande. Att inse när det inte går längre, att ge upp och avbryta behandling­en, att se livskamrat­er, gifta par, ta farväl av varandra från var sin sjukhussän­g.

– I början försökte vi ha en tyst minut varje gång en patient dog men det var så många, till slut hann vi inte. Under en månad överskred vi antalet dödsfall vi normalt har under ett år, säger hon.

Redan innan corona-pandemin slog till gick vården på knäna och trots att Malin och hennes kollegor har tagit sig igenom det värsta, vad de vet, så kommer all annan vård ikapp.

– Vi har lika intensiva dagar fortfarand­e även om vi inte har lika många covid-patienter. Vi har gett allt under det här året men det finns ingen tid att stanna upp. Om det kommer en andra gång, kommer vi vara beredda? Finns det hjälp att få? Orkar vi? Jag tror inte det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden