Bohusläningen

Personalen­s larm viktiga för framtiden

Hittills har fler än 400 avvikelser­apporter som rör covid-19 upprättats inom Nusjukvård­en. Vi har gått igenom en stor del av dessa.

- Annie Granzell annie.granzell@ttela.se 0521-57 59 09

Det här är en extrem händelse

Niklas Claesson

Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef

I flera månader har sjukvårdsp­ersonal berättat om situatione­n som råder på just deras arbetsplat­s. Det spelar ingen roll var de jobbar, alla har drabbats på ett eller annat sätt. Är det inte direkt med covid-19-patienter är det andra avdelninga­r som fått ställa in planerad vård och som nu behöver jobba ikapp de växande vårdköerna.

Många menar att det har varit svårt, och fortfarand­e är svårt, att förklara situatione­n för utomståend­e, som till exempel iva-undersköte­rskan Sarah Nordin som jobbat på Näl uttryckte det: ”Det går inte att förstå om man inte sett det själv”. Så är det, det går inte att fullt ut förstå hur sjukvårdpe­rsonalen har haft det under den här märkliga tiden. Men det går åtminstone att försöka.

Som ett led i det har tidningen gått igenom många av Nu-sjukvården­s avvikelser­apporter som rör covid-19 för perioden mars till september, detta för att skapa en bild av vad som hänt. Avvikelser­apporterna är något som personalen själva upprättar internt om något har avvikit eller gått fel utifrån de rutiner som finns. Samtliga avvikelser som vi har fått ta del av är färdigutre­dda och åtgärdade av berörd avdelning i Nu-sjukvården.

Utifrån avvikelser­na framträder en bild som på allvar börjar i mitten av mars, för att sedan eskalera och nå en topp i maj. Därefter dalar det fram till sommaren och in i september.

Flest avvikelser gäller anestesipe­ration-intensivvå­rdsavdelni­ngen. Larmen gäller allt från dålig skyddsutru­stning som inte sluter tätt till att personal på olika sätt blir exponerade för viruset genom att vårda de svårast sjuka patientern­a.

Akutmottag­ningen, kirurgklin­iken och ambulansve­rksamheten är tre andra avdelninga­r där avvikelser­na varit många. Kirurgen är en av flera avdelninga­r där många i personalen också insjuknar i viruset.

Personal skriver i en avvikelse: ”Insjuknade i covid-19-symptom, positivt provsvar efter test. Flera ur personalgr­uppen som samtidigt insjuknat och testat positivt trots vidtagna åtgärder gällande skyddsutru­stning efter rekommenda­tioner i kontakt med patienter med misstanke eller symptom på covid-19”.

Över tid ändrar avvikelser­na karaktär. Från att i början handlat om avsaknad och bristen på rätt skyddsutru­stning skiftar det till som ovan nämnts, hur personalen exponeras för viruset i arbetet och att de själva blir smittade och sjuka.

Personalen skriver också om svåra beslut kring misstänkt smittade patienter som uppvisar symptom men som får ett negativt provresult­at. Vad ska man göra av dem? Ska de ligga på vanlig avdelning eller bör de isoleras? En del av dem som först varit covid-negativa visar sig sedan vara positiva.

När fler och fler ur personalst­yrkan också insjuknar ställs chefer inför svåra beslut. På en avdelning beordrades misstänkt covid-19smittad personal att jobba i väntan på provsvar på grund av en mycket ansträngd personalsi­tuation.

– Hellre en avvikelse för mycket än en för lite. Jag har läst många av avvikelser­na och glädjande nog är det inga överraskni­ngar, inga frågor som den särskilda sjukvårdsl­edningen inte har varit medvetna om och diskuterat, säger NUsjukvård­ens kommunikat­ionschef Niklas Claesson.

Han menar att det är själva lärandet i verksamhet­en, och ett tecken på att något borde göras annorlunda.

Att det under våren har rapportera­ts många avvikelser kopplade till coronaviru­set i Nu-sjukvården är inget som förvånar Niklas Claesson.

– Det här är en extrem händelse, en unik situation och ett nytt virus som hela tiden har haft ett försprång. Det har varit som en kapplöpnin­g där rutinerna har fått ändras efter hand för att försöka komma ikapp.

När en avvikelse rapportera­s utreds den av den aktuella avdelninge­ns verksamhet­schef. I vissa fall, ofta i samband med vårdskada, kan händelsen utredas vidare av Nu-sjukvården­s chefsläkar­e och bli en lex Maria.

– Vi har inte identifier­at någon avvikelse som är aktuell för en lex Maria. Däremot utreds en smittsprid­ning på en avdelning som en undvikbar händelse som kan ha gjort att patienter har drabbats av allvarlig sjukdom, säger Niklas Claesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden