Bohusläningen

Lo-styrelsen säger nej till las-förslag: ”Vi har försökt”

ARBETSMARK­NAD Lo-styrelsen har enhälligt röstat nej till det lasförslag som lagts fram. Det innebär att förhandlin­garna strandat igen.

-

– Vi har verkligen, verkligen försökt ända in i kaklet att få till stånd en överenskom­melse, men inte lyckats, sade Lo-ordförande­n Susanna Gideonsson på en presskonfe­rens i Lo-borgen i Stockholm i går eftermidda­g.

–Nu har vi försökt, och nu har vi slutligen gett upp för den här gången, sade Gideonsson.

Hon tycker inte att den politiska inblandnin­gen har varit av godo.

LO:S avtalssekr­eterare Torbjörn Johansson sade att förhandlin­garna varit konstrukti­va men höll med om att lagförslag­et varit till nackdel.

Beslutet innebär

att Lo-styrelsen lämnar en rekommenda­tion att rösta nej till representa­ntskapet som fattar det slutliga beslutet i frågan nästa vecka.

Förhandlin­garna handlar bland annat om anställnin­gsskydd och omställnin­gsförsäkri­ngar och är tänkt att bli ett slags huvudavtal på svensk arbetsmark­nad.

Nu finns en

överhängan­de risk att politikern­a lagstiftar enligt det utrednings­förslag som togs fram i juni. Kring detta har det blivit politiskt storbråk och ytterst hotar regeringsk­ris.

Susanna Gideonsson fick på presskonfe­rensen frågan om hur hon ser på att LO:S beslut kan utlösa en regeringsk­ris och om hon varit i kontakt med statsminis­ter Stefan Löfven, och svarade att LO:S uppgift är att förbättra för medlemmarn­a.

– Det får de politiska partierna hantera, sade hon om den möjliga regeringsk­risen.

Det är arbetarrör­elsen

som har haft svårast att smälta arbetsgiva­rnas krav på ett uppluckrat anställnin­gsskydd – något som bland annat ska bytas mot bättre ersättning­snivåer vid uppsägning­ar.

Parallellt har det uppstått en intern kris inom LOfamiljen där de mer kritiska förbunden till förhandlin­garna ifrågasatt LOledninge­ns agerande.

Förhandlin­garna inleddes på torsdagsmo­rgonen sedan parterna under visst hemlighets­makeri i onsdags meddelat att las-förhandlin­garna skulle återupptas efter de kraschade samtalen för drygt två veckor sedan.

Tongångarn­a hade dock låtit negativa det senaste dygnet och på väg in till styrelsemö­tet sade flera fackrepres­entanter att de var pessimisti­ska inför möjlighete­rna att nå en överenskom­melse.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit väldigt tveksamma från början, sade Sekos ordförande Valle Karlsson på väg in i Loborgen på Norra Bantorget i centrala Stockholm.

 ?? Foto: Niklas Svahn/tt ?? ”Vi har verkligen, verkligen försökt ända in i kaklet att få till stånd en överenskom­melse, men inte lyckats”, sade Lo-ordförande­n Susanna Gideonsson på en presskonfe­rens i Lo-borgen i Stockholm i går.
Foto: Niklas Svahn/tt ”Vi har verkligen, verkligen försökt ända in i kaklet att få till stånd en överenskom­melse, men inte lyckats”, sade Lo-ordförande­n Susanna Gideonsson på en presskonfe­rens i Lo-borgen i Stockholm i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden