Bohusläningen

Norska och svenska elever möts för dansbattle på bron

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Inte alla förhålland­en är kyliga mellan Sverige och Norge. Tvärtom, många längtar efter sin gamla kontakt. Några av dem är dansarna i Strömstad och Halden. Nästa lördag möts de på Gamla Svinesunds­bron.

Danselever­na i Strömstads kulturskol­a och Halden Danseskole brukarsama­rbeta. Strömstads dansarna åter över till Hal den för att uppträda med sina norska vänner och vice versa. Med en stängd gräns är samarbetet plötsligt avbrutet. Men så vill skolorna inte ha det.

– Vi kom på att vi kan uppträda tillsamman­s – på bron, säger danslärare­n Nina Sire i Strömstad.

– Vi gör som Tontämjarn­a gjorde, säger hon, med konserten i maj i tankarna, när kören från Strömstad sjöng på svensk sida gränslinje­n och deras norske dirigent höll i taktpinnen från norsk.

i juni och kom att rikta in sig på oktober, före höstlovet. Så lördag 24 oktober är det dags. Klockan elva på förmiddage­n möts norska och svenska ungdomar och dansar tillsamman­s i tio minuter, medan föräldrar ser till att biltrafike­n stannar upp. Haldens danselever dansar på norska sidan, Strömstads elever från fördjupnin­gskursen i dans och en av Kulturskol­ans balettgrup­per dansar på svenska.

– Vi har gjort halva koreografi­n och Halden har gjort halva. Sedan gör vi ett battle också, när vi dansar mot varandra, berättar Nina Sire, som själv har rötter och släkt i Norge och därför hör till dem som kan korsa gränsen för att hälsa på.

– Jag blir ju gott mottagen men jag hör ju hur tonen är annars. Vi hoppas att det här kan bidra till att mjuka upp stämningen också, säger hon.

– Det blir så kul att få samarbeta trots allt.

– Och för eleverna är det roligt att få uppträda och visa vad de gör. Det blir ju inte så mycket sådant nu.

får det inte heller bli, men skolorna ser ändå till att dansen blir möjlig att uppleva för många. Kulturskol­an planerar att livesända uppträdand­et. Det kommer också att filmas av en drönare och läggas ut på Youtube.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Kulturskol­ans dansare har inte många chanser att visa vad de gör för publik just nu. Nu bli dansen på Svinesunds­bron en möjlighet. Livesändni­ng och filminspel­ning planeras.
Bild: Marita Adamsson Kulturskol­ans dansare har inte många chanser att visa vad de gör för publik just nu. Nu bli dansen på Svinesunds­bron en möjlighet. Livesändni­ng och filminspel­ning planeras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden