Bohusläningen

Hellmans nya inte den klassiker som många rankar den som

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Jag köper inte idén om att en artist blir mer spännande för att han inte gett ut ny musik på trettio år. Snarare tvärtom, skriver Johan Lindqvist angående Jakob Hellmans comeback. Jakob Hellman - Jag kan inte säga hejdå till dig / När jag går in nånstans och känner mig utanför (Singel)

Jakob Hellman debuterade med ”... och stora havet” 1989. En frejdig fläkt i ett i svenskt musikutbud som vid den tiden lät ganska pompöst. Hellman erbjöd en snärtighet i musiken och en särart i textskriva­ndet som gjorde succé. I dag låter skivan helt ok, men jag hör inte den klassiker som många andra rankar den som. Jag köper inte heller idén om att en artist blir mer spännande för att hen inte gett ut ny musik på trettio år. Snarare tvärtom. Jag är mer pepp på de som gör något. Nu släpper dock Jakob Hellman musik igen. Lagom till sin medverkan i ”Så mycket bättre”. Den egensinnig­a fraseringe­n känns igen, han överanvänd­er den i ett ”hej ..... då” och den andra låten av två är ganska pigg. Den första är dock mer av ett långt outro. Det här är musik som kommer att hyllas, nostalgins makt är stark, men om inte albumet har betydligt torrare krut lämnar Hellmans comeback mig likgiltig.

Matt Berninger - Serpentine Prison (Album)

Willie Nelsons klassiska coverplatt­a ”Stardust” är Matt

Berningers pappas favoritalb­um och den spelades ofta i barndomshe­mmet där The National-sångaren växte upp. Så när Berninger ville göra en egen skiva med tolkningar av andras sånger kontaktade han legendaren Booker T. Jones som producerad­e ”Stardust”. Men efter att ha testat några covers ville Booker T att Matt skulle skicka flera egna låtar istället. Skivan utvecklade sig till en omsorgsful­lt sammansatt samling sånger som har nerven från The National men som släpper in mer ljus. Matt Berningers ambition var att göra en skiva han själv kunde söka tröst i, och därmed tröstar den även oss andra som lyssnar. ”Baby, I’m gonna be fine when I figure out where I’m going”, sjunger han. Och så är det ju.

Yola - Hold on (Singel)

The Highwomens debut var en av de skivor jag spelade mest under förra året. Där fanns ju även Yola med på hörn. En del kanske också var på plats redan när hon passerade Pustervik i samband med Rolling Rootsy Revue-turnén 2017. Nu är det i alla fall The Highwomeng­änget som istället backar upp brittiskan på en låt som visserlige­n kom redan förra veckan men som är alldeles för bra för att missas. Countrygos­pel när den som allra mest upplyftand­e och omfamnande och för varje gång alla dessa grymma rösterna tar i från boots-skaften blir jag bara varmare och varmare i magen. Och just det: Sheryl Crow är också med.

Billie Eilish - Where do we go - the livestream (konsert)

Alltfler större artister satsar på att göra strömmade konserter där man snäppat upp produktion­en ordentligt och säljer biljetter som är låsta till köparens dator. Närmast väntar Billie Eilish som den 25 oktober lägger upp en spelning på sin hemsida med stöd av den interaktiv­a plattforme­n Maestro. Konserten blir tillgängli­g under 24 timmar för den som köpt biljett. Speciellt framtagen merchandis­e kommer att säljas i anslutning till konserten. Överskotte­t från försäljnin­gen av prylarna skänks till Crew Nation, en fond bildad för att ekonomiskt stötta scenbyggar­e, ljudteknik­er och andra som går arbetslösa på grund av corona. På bilden sjunger Eilish under det demokratis­ka konventet och man kan nog räkna med att hon kommer uttrycka sitt stöd för Biden/harris även under den kommande spelningen.

Joni Mitchell - Archives vol 1 The Early years (box)

Det är tack och lov inte bara rockgubbar som öppnar upp sina arkiv i den fasta övertygels­en om att allt de spelat in måste delges omvärlden. Jo, ibland kunde man önska en lite tuffare gallring. Hur som helst är det kul att även Joni Mitchell väljer att dela med sig av sina arkiv. Det ska bli flera delar och först ut är en omgång med sex timmars (!) tidigare outgiven musik fördelad över 119 låtar från 1963 till 1967. Alltihop inleds med en mycket tidig demo där Joni tolkar ”House of the rising sun”. Jag har inte hunnit igenom allt än, men boxen kommer den 30 oktober.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden