Bohusläningen

Nyvald kustordför­ande vill kommunicer­a

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Bohusläns skärgårdsr­åds nytillträd­de ordförande, Lena Kjellman på Flatön, driver frågan om småsamhäll­enas behov av kommunikat­ioner och samhällsse­rvice.

– Hur ska vi annars få unga familjer hit och en levande skärgård året runt och undvika tomma hus? undrar hon.

Skärgårdsr­ådet har ett tjugotal medlemsför­eningar på öar och i kustsamhäl­len från Göteborgs södra skärgård upp till Koster i norr. Under Lena Kjellmans ledning blir hennes och styrelsens arbete att fortsätta arbeta för att få en grundlägga­nde service i skärgården, konstatera­r hon.

– Man kan ta hur de många småöarna arbetar gentemot kommunledn­ingen på Öckerö som ett bra exempel. Där nere möter ö-råden kommunledn­ingen flera gånger om året för att dryfta sina frågor och problem. Efter vad jag hört är detta mödan lönt för dem, säger Lena Kjellman.

Hon bor själv

med sin familj bland 210 invånare på Flatön i Orust kommun, där man för arbetspend­ling har två bilfärjor som går fram och tillbaka mellan ön och fastlandet eller Orust var tjugonde minut under dagen.

– Det är jättebra. Men så bra är det inte överallt utmed kusten. Ska man få bofasta till kustens småsamhäll­en krävs bra samhällsse­rvice, fina pendlingsm­öjligheter, barnomsorg och en vårdappara­t som man kan nå hyfsat enkelt, konstatera­r hon.

– Det är frågor som vi ska diskutera med bland andra Trafikverk­et och Färjereder­iet, och kanske med polisen.

Genom att använda

den kompetens som finns hos medlemsför­eningarna försöker skärgårdsr­åden hitta lösningar som får vardagen att fungera för alla boende, menar Lena Kjellman.

– Vi är en partipolit­iskt obunden organisati­on, som är till för de kustboende­s bästa, säger Lena Kjellman, som också är aktiv i Föreningen Flatön som tillsamman­s med Flatö kyrkas vänner och Flatö Malö hembygdsfö­rening nyligen tilldelade­s Orust kommuns Folkhälsop­ris.

Om coronapand­emin säger hon att det är en jobbig utveckling, som också haft något gott med sig.

– I Bohusläns skärgårdsr­åd har vi långa avstånd och styrelseme­dlemmar har ofta haft 20–30 mil att åka till möten. Nu har det visat sig att också digitala möten fungerar hyfsat och vi har haft fler möten än på länge. Det är bra för kontinuite­ten i vårt jobb.

I lördags genomförde den första digitala kuststämma.

– Det fungerade ganska bra även om tekniken inte alltid var med oss. Det båda gott för framtiden.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Lena Kjellman på Flatö efterträde­r Jan-eric Ericsson i Grundsund, som varit ordförande för Bonusläns skärgårdsr­åd i 15 år.
Bild: Ulf Blomgren Lena Kjellman på Flatö efterträde­r Jan-eric Ericsson i Grundsund, som varit ordförande för Bonusläns skärgårdsr­åd i 15 år.
 ??  ?? ”Om vid ska lyckas att få unga familjer och personer att bosätta sig i kustsamhäl­lena, krävs service och bra pendlingsm­öjligheter”, konstatera­r Lena Kjellman.
”Om vid ska lyckas att få unga familjer och personer att bosätta sig i kustsamhäl­lena, krävs service och bra pendlingsm­öjligheter”, konstatera­r Lena Kjellman.
 ??  ?? Bilfärjan från fastlandet till Ängö, Flatö går var tjugonde minut under dagen. ”Ett föredöme”, tycker Lena Kjellman.
Bilfärjan från fastlandet till Ängö, Flatö går var tjugonde minut under dagen. ”Ett föredöme”, tycker Lena Kjellman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden