Bohusläningen

Smittad för mer än ett halvår sen – så gör du

- Annelie Moran annelie.moran@gp.se

Personer som haft corona måste inte stanna hemma med milda sjukdomssy­mptom – trots att det har gått mer än ett halvår sedan de var sjuka.

Folkhälsom­yndigheten­s bedömning är att den som haft konstatera­d covid-19 eller har antikroppa­r har ett skydd i minst ett halvår efter de hade sina första symptom. Men nu har det gått mer än ett halvår sedan den första stora vågen av smitta i Sverige i februari och mars.

Hur ska den som har haft bekräftad corona tänka nu?

– De ska fortsätta agera som de gjort hela tiden, det vill säga på samma sätt som alla i samhället, hålla avstånd och så vidare. Skillnaden är att har de mindre sjukdomssy­mptom behöver de inte med nödvändigh­et stanna hemma, säger Anders Tegnell, statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten.

Han menar att det fortfarand­e syns få signaler på att folk åter insjuknar i covid-19 efter att redan ha haft infektione­n.

– För personer på enskild nivå finns det ännu ingen som helst orsak att tro att man har tappat immunitete­n, hos de allra flesta, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell har

stöd av nyligen släppta forsknings­rapporter från Island, USA och Kanada. De har visat att en viss typ av antikroppa­r åtminstone fanns kvar efter två och tre månader.

Något Magnus Gisslén, professor och överläkare på infektions­kliniken på Sahlgrensk­a universite­tssjukhus tidigare sagt till tidningen tyder på att vi kan räkna med en immunitet som varar längre än ett halvår. Folkhälsom­yndigheten har tidigare gått ut med att ett positivt antikropps­test betyder en i alla fall något större frihet.

– Ett positivt antikropps­test kan medföra en minskad risk att själv bli smittad och därmed en minskad risk att föra smittan vidare i samhället. Det innebär att en person med antikroppa­r kan umgås med personer som tillhör en riskgrupp, sa Karin Tegmark Wisell, Folkhälsom­yndigheten­s avdelnings­chef i slutet av juni.

Under den myndighets­gemensamma presskonfe­rensen i torsdags konstatera­de Anders Tegnell att vi i Sverige, precis som i många andra europeiska länder, nu kan se en ökning av antalet fall. Per 100 000 invånare hade vi de senaste 14 dagarna 83 fall.

– Inte så dramatiskt som många av de andra länderna, men ändå betydligt högre än när det var som bäst i Sverige, sa Anders Tegnell på presskonfe­rensen.

 ?? Bild: Fredrik Persson ?? Anders Tegnell vid Folkhälsom­yndigheten­s presskonfe­rens i torsdags.
Bild: Fredrik Persson Anders Tegnell vid Folkhälsom­yndigheten­s presskonfe­rens i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden