Bohusläningen

Fakta: Bäst betalt för äggen i Skåne

- (Källa: Sveriges kommuner och regioner, Livio)

I Sverige ska donationer vara altruistis­ka, du ska alltså inte göra det för pengarna.

När du donerar ägg får du dock en ersättning för att täcka omkostnade­r i samband med donationen.

Nästan alla offentliga kliniker i Sverige ger i dag en ersättning på 7 000 till 8 000 kronor per donation.

Undantaget är Skånes universite­tssjukhus, som ger 11 800 kronor i ersättning. Bakgrunden är ett beslut i region Skåne 2012, då man valde att höja ersättning­en kraftigt, med resultatet att antalet donatorer mer än fördubblad­es och köerna kortades.

Det blev dock protester bland övriga kliniker, som menade att höjningen rimmade illa med det altruistis­ka kravet. Sveriges kommuner och regioner, SKR, försökte 2016 få regionerna att samordna ersättning­en, men Skåne backade inte. Istället har har övriga regioner successivt höjt ersättning­snivån och närmat sig Skånes nivå.

Härom veckan valde den privata kliniken Livio att höja ersättning­en för äggdonator­er på alla sina sju kliniker och ligger nu högst i Sverige med 11 900 kronor per donation.

– Det här är ju jordens mest efterlängt­ade barn. De kanske inte känner ett så stort behov att ta reda på donatorns identitet som lagstiftar­na trodde. En troligare förklaring är dock att förr var det mer hysch-hysch kring detta och absolut inget man pratade om när barnen var små. I dag rekommende­rar vi att man börjar prata om det när barnet är litet, på ett åldersanpa­ssat sätt, säger Ann Thurin Kjellberg.

Om allt har

klaffat kan så många som sex svenska kvinnor just nu vara gravida med ägg från Lova. Själv kan hon få reda på om det blivit barn, inget mer. Men hon har skrivit personliga brev som barnen kan få om de någon gång vill veta mer om sitt ursprung.

Tänk om någon som fötts ur ditt ägg ringer på dörren en dag?

– Det hade varit jättehäfti­gt! Det hade gjort mig glad. Egentligen hade det varit ännu roligare att få träffa föräldrarn­a. Jag hade velat krama dem och säga att jag är glad för deras skull och för att jag har fått bidra. Men det går ju inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden