Bohusläningen

Fem coronafall på skola – elever oroliga för utbrott

Uddevalla: Två klasser har skickats hem efter att en handfull elever på Agnebergsg­ymnasiet smittats av coronaviru­set. Nu uttrycker flera elever på skolan oro inför att bli smittade: ”Det är fulla köer, fulla korridorer och fulla bord i matsalen”.

-

Fem coronafall bland elever på Agnebergsg­ymnasiet har bekräftats under bara ett par veckor. Nu uttrycker eleverna oro för smittsprid­ning i skolan och kritiserar skollednin­gens agerande.

– Det är lika trångt som innan pandemin, säger eleven Fabiola Terry.

Nyligen bekräftade­s en elev på Agnebergsg­ymnasiet smittad av coronaviru­set. Skolan skickade då hem hela klassen för distansund­ervisning. Sedan dess har fler fall i samma klass och i ytterligar­e en klass uppdagats.

– Det är totalt fem fall i de här två klasserna. Det vi gjort är att eleverna i de här klasserna får distansund­ervisning den här och nästa vecka, säger Uddevalla kommuns gymnasiech­ef Stefan Einarsson på fredagen.

Elever på skolan uttrycker nu oro för att bli smittade.

– Folk bryr sig inte om reglerna, så man är ju orolig alltså, säger Albin Larsson, som går i tvåan på Agnebergsg­ymnasiet.

– Vi har flera misstänkta fall i vår klass så vi är oroliga att bli sjuka. Mest för att vi inte vill smitta våra nära och kära som kan drabbas hårdare om de får corona, säger Anna Johansson, som går första året på skolan.

Det är endast

klasserna med drabbade elever som skickats hem. Något som nu kritiseras av eleverna. De vittnar om trängsel i korridorer­na, klassrumme­n – och framförall­t i matsalen.

– När vi fick höra om första fallet trodde vi de (skollednin­gen reds. anm.) skulle göra det lättare att hålla avstånd. Den eleven som är sjuk har antagligen varit i matsalen och i klassrumme­n precis innan den gick hem. Det är ganska självklart att vi kan ha smittats, säger Anna Johansson.

– Ingen sköter det här med avståndet alls. Lärarna säger att man ska ta handsprit men det är ingen som bryr sig särskilt mycket. Det är fulla köer, fulla korridorer och fulla bord i matsalen, säger Albin Larsson.

– Det fungerade helt okej i början av terminen men nu skiter vi nästan i att hålla avstånd. Vi står lika trångt som vi stod innan corona. I början sa lärarna till oss men ingen bryr sig längre, säger Fabiola Terry som sitter i skolans elevråd.

Har inte ni elever ett egenansvar i att hålla avstånd?

– Jag och mina kompisar försöker hålla avstånd men det är svårt när andra runt en inte bryr sig lika mycket, säger Fabiola Terry.

– Vi har lika mycket ansvar som lärarna. Men många elever verkar tro att corona inte finns på riktig, säger Albin Larsson.

Fabiola, Anna och Albin är alla överens om att möjlighete­n till distansund­ervisning på skolan hade kunnat minska trängseln i korridorer­na och därmed oron över att kunna bli smittade.

– Det finns en beredskaps­plan för att överväga gradvis distansund­ervisning om det skulle behövas sedan tidigare, säger Uddevalla kommuns gymnasiech­ef Stefan Einarsson.

Han berättar att skolan nu följer de åtgärder de fått rekommende­rade från Smittskydd­et.

– Vi har ett nära samarbete med smittskydd­släkare nu där de följer upp all informatio­n och återkoppla­r till oss med sina bedömninga­r.

 ??  ?? Fabiola Terry och Albin Larsson är elever på Agnebergsg­ymnasiet. De kritiserar skolans hantering av coronasmit­tan: ”Det är fulla köer, fulla korridorer och fulla bord i matsalen”.
Fabiola Terry och Albin Larsson är elever på Agnebergsg­ymnasiet. De kritiserar skolans hantering av coronasmit­tan: ”Det är fulla köer, fulla korridorer och fulla bord i matsalen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden