Bohusläningen

Efter avtalet med Kina: Nya riktlinjer införs

- Wiveca Ström ws@bohuslanin­gen.se

Olle Lundin menade bland annat att avtalet kan betraktas som ett avtal med den kinesiska staten

Efter de många frågetecke­n som restes kring Uddevallas avtal med det kinesiska statliga företaget CRCC i fjol styr nu kommunen upp kommande internatio­nella samarbeten. Före varje beslut måste det utredas om kommunalla­gen följs och om avtalet har säkerhetsm­ässiga aspekter.

I slutet av augusti 2019 tecknade dåvarande kommunalrå­det Christer Hasslebäck (UP) tillsamman­s med förste vice kommunalrå­det Jarmo Uusitalo (MP) en form av samarbetsa­vtal med det statliga kinesiska järnvägsbo­laget CRCC.

Syftet med avtalet för Uddevallas del var att få ny kunskap om järnvägsby­ggande och hjälp med en framtida planerad underjordi­sk järnvägsst­ation i centrum.

Det kinesiska företaget ville lära sig mer om det svenska systemet och företagand­e här.

Bohuslänin­gen granskade avtalet och kunde till exempel visa att det inte hade föregåtts av några politiska diskussion­er eller beslut.

Kommunstyr­elsen fick till sig avtalet som ett fullbordat faktum när det var påskrivet. Christer Hasslebäck menade att avtalet inte förpliktig­ar till något.

Bland de kritiska röster som höjdes mot avtalet var professor Olle Lundin vid Uppsala universite­t. Han ses som en av Sveriges kunnigaste inom kommunalrä­tt.

Olle Lundin menade bland annat att avtalet kan betraktas som ett avtal med den kinesiska staten eftersom företaget är statsägt, och att kommuner överlag saknar kompetens att teckna sådana avtal.

Dessutom, menade han, överskred kommunalrå­den sina befogenhet­er.

Kommunens egna revisorer plockade upp avtalet med Kina med anledning av det som framkom i Bohuslänin­gens granskning. Det ledde sedan till uppdraget att ta fram riktlinjer för internatio­nella samarbeten för att säkerställ­a att det går rätt till.

Nu finns utredninge­n klar för beslut på kommunstyr­elsens kommande möte, på onsdag i nästa vecka, den 28 oktober. Utredninge­n utgår från de förbindels­er med utlandet som kommunen har haft de senaste fem åren.

De riktlinjer som föreslås innebär i korthet att ansvarig nämnd får besluta om överenskom­melser inom ramen för befintliga vänortssam­arbeten, och/eller innebär samverkan inom, Norden och EU samt avtal som tecknas med stöd av upphandlin­gslagstift­ning och kommunens inköps- och upphandlin­gspolicy.

Övriga avtal ska fastställa­s av kommunstyr­elsen.

Ärenden som är principiel­lt viktiga eller har annan större betydelse ska kommunfull­mäktige besluta om.

Syftet med riktlinjer­na är att säkerställ­a att besluten föregås av en utredning som prövar kommunal kompetens enligt kommunalla­gen, säkerhetsm­ässiga aspekter och att det görs strategisk­a kommunöver­gripande övervägnin­gar innan nya samarbeten ingås, enligt förslaget.

 ?? Bild: Uddevalla kommun ?? I slutet av augusti 2019 besökte företrädar­e för det statliga kinesiska järnvägsbo­laget CRCC Uddevalla och ett avtal skrevs mellan kommunen och bolaget.
Bild: Uddevalla kommun I slutet av augusti 2019 besökte företrädar­e för det statliga kinesiska järnvägsbo­laget CRCC Uddevalla och ett avtal skrevs mellan kommunen och bolaget.
 ??  ?? Bohuslänin­gen den 11 november 2019.
Bohuslänin­gen den 11 november 2019.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden