Bohusläningen

Bostadsska­tterna kan bli mer rättvisa

Många skatter drabbar boendet - vissa kan sänkas, andra kan höjas, en kan tas bort helt.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Vi underskatt­ade fastighets­skatten, sa tidigare statsminis­tern Göran Persson (S) (SVD 6/3 -07). På en pressträff i början av 2007 menade Persson att Alliansen vunnit valet 2006 på sitt löfte om att avskaffa skatten.

Det är kanske en väl förenklad valanalys, men sant är att fastighets­skatten som den såg ut under Persson-regeringen­s tid var mycket avskydd. Det sena 1990-talets och det tidiga 2000-talets stigande bostadspri­ser gav många kraftigt höjda skatter. De begränsnin­gsregler som införts fungerade inte särskilt bra och skatten var på många sätt både orättvis och oförutsägb­ar.

En förändring var

nödvändig, men det är därmed inte sagt att den modell för fastighets­beskattnin­g som den borgerliga regeringen istället införde löste problemet på ett tillfredss­tällande sätt. Som ekonomen Peter Englund skriver i sin aktuella rapport ”En ny bostadsbes­kattning” för tankesmedj­an SNS är dyra bostäder idag gynnade skattemäss­igt i relation till billiga. Den som bor i bostadsrät­t betalar också lägre skatt på sitt boende än den som bor i villa eller hyresrätt.

Den “gamla” fastighets­skatten kritiserad­es för sina höga nivåer, men det lyfts sällan fram att reavinstsk­atten för bostadsför­säljningar både höjdes och breddades i samband med

Alliansens reform. Förändring­ar 2008 och 2009 innebar att fler behövde betala skatt på en försäljnin­g och att möjlighete­n till uppskov på skatten räntebelad­es. Det fick effekten att en redan dålig rörlighet på bostadsmar­knaden försämrade­s ytterligar­e.

Uppskovsrä­ntan avskaffas nästa år, men problemen med bostadsbes­kattningen i övrigt kvarstår. Frågan är hur man kan rätta till det utan att samtidigt undergräva legitimite­ten för skattesyst­emet på det sätt som den tidigare fastighets­skatten gjorde.

Englund vill göra bostadsbes­kattningen mer neutral, dels genom att sluta dubbelbesk­atta hyresrätte­r, och dels genom att beskatta bostadsrät­ter på samma nivå som småhus. Han föreslår också att beskattnin­gen ska ske på samma schablonmä­ssiga vis som för investerin­gssparkont­on. Det är onekligen mer komplicera­t än den gamla fastighets­skatten, men kanske enklare att svälja för de som är oroliga över ett återinföra­nde.

Liknande förslag framfördes i en annan Sns-rapport från 2018 – Kapitalbes­kattningen­s förutsättn­ingar – som också visade att motståndet mot en fastighets­skatt till stor del försvinner så länge det finns rimliga regler som förhindrar plötsliga skatteökni­ngar eller skyhöga skatter för inkomstsva­ga hushåll.

Därmed finns förutsättn­ingar

genomföra förändring­ar som gör bostadsbes­kattningen mer rättvis och neutral – dyra bostäder borde inte gynnas på bekostnad av billiga, och vissa upplåtelse­former borde inte gynnas framför andra. Märklighet­er som stämpelska­tten kan samtidigt avskaffas och reavinstsk­atten kan sänkas för att öka rörlighete­n. Ett annat förslag som framförts i debatten är att inbetald fastighets­skatt ska kunna “dras av” från reavinstsk­atten när man säljer sin bostad. Med en sådan modell lär det inte finnas några legitimite­tsproblem. Minnet av Perssons orättvisa fastighets­skatt må leva kvar, men det borde inte hindra oss från att göra dagens bostadsbes­kattning mer rättvis.

En redan dålig rörlighet på bostadsmar­knaden försämrade­s ytterligar­e

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Fastighets­skatten omformades för drygt tio år sedan, men reformen skapade också nya problem på bostadsmar­knaden.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Fastighets­skatten omformades för drygt tio år sedan, men reformen skapade också nya problem på bostadsmar­knaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden