Bohusläningen

Anonyma skribenter har lagen på sin sida

- Anonym insändarsk­ribent

Sista halvåret har en av Bohuslänin­gens insändarsk­ribenter vid flera tillfällen kritiserat att tidningen tar med insändare som inte underteckn­as med eget namn.

Det finns flera orsaker till att personer väljer att vara anonyma och inte har något intresse av att synas med sitt namn. Vi lever i en demokrati med ett grundlagss­kydd som ger oss den möjlighete­n.

För egen del skriver jag aldrig under med mitt eget namn de gånger jag skickar in en insändare. Jag framför en åsikt och i mitt fall handlar det om att belysa något som jag ser som ett problem eller är felaktigt.

Även om jag i min text aldrig skriver namnet på den som jag menar har gjort något felaktigt, kan man som regel alltid förstå vem som avses, eftersom det i 99,9 procent av fallen handlar om offentliga personer. Jag har då inget behov av att framträda med eget namn, men det betyder inte att min åsikt är felaktig eller inte har rätt att publiceras.

Att kalla dessa anonyma personer för ”troll” som du gör i din insändare är anmärkning­svärt, eftersom denna benämning i dag mest används på personer som ägnar sig åt rena förtal på sociala medier. Jag uppskattar inte att jämställas med ett ”troll” och jag tror att tidningens redaktion klarar av att avgöra vilka insändare som ligger på fel sida gränsen.

Du behöver inte sköta detta för tidningen och det har tidningens redaktörer nu förklarat för dig två gånger när du kritiserat oss anonyma insändarsk­ribenter. Fortsätt gärna att skriva insändare med dina åsikter, de är ofta både intressant­a och bra, men sluta att jämföra oss andra, som skriver anonymt, med ”troll”.

 ?? Bild: Fanni Olin Dahl/tt ?? ”Att kalla dessa anonyma personer för ”troll” som du gör i din insändare är anmärkning­svärt.”
Bild: Fanni Olin Dahl/tt ”Att kalla dessa anonyma personer för ”troll” som du gör i din insändare är anmärkning­svärt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden