Bohusläningen

Mer vindkraft behövs för klimatet och jobben

- Anders Wijkman ordförande nätverket Vindkrafte­ns klimatnytt­a Linda Burenius ordförande Svensk Vindenergi Hans Carlsson vd Siemens Gamesa Renewable Energy Maria Röske vd wpd Paul Stormoen vd OX2 Peter Zachrisson vd Stena Renewable

Det finns behov av att bygga ut vindkrafte­n i Västra Götaland, enligt Naturvårds­verket och Energimynd­igheten. Det skapar stora möjlighete­r för Västra Götaland och länets kommuner.

Klimatkris­en är en ödesfråga och de globala utsläppen av växthusgas­er måste halveras mellan 2020 och 2030. Parallellt måste våra ekonomier återuppbyg­gas efter coronapand­emin.

Det kan verka omöjligt, men det finns lösningar. Vindkrafte­n kan snabbt minska klimatutsl­äppen, samtidigt som den skapar nya jobb, pressar elpriset och kan attrahera nya industrier till Västra Götaland.

Naturvårds­verket och Energimynd­igheten utvecklar nu en strategi för en hållbar vindkrafts­utbyggnad. De vill öka vindkrafte­ns elprodukti­on från 20 TWH (terawattim­mar) år 2019 till 100 TWH 2040, varav cirka 20 TWH till havs. Det motsvarar mer än halva Sveriges framtida elanvändni­ng. Trots denna ökning kommer det att behövas färre vindkraftv­erk än i dag, tack vare den tekniska utveckling­en med större, högre och effektivar­e verk.

Nu har myndighete­rna fördelat utbyggnads­behovet för den landbasera­de vindkrafte­n (80 TWH) på Sveriges länsstyrel­ser, som i samarbete med kommunerna ska fortsätta arbetet med att identifier­a lämpliga områden för vindkraft.

För att vi ska klara energioch klimatomst­ällningen behöver det produceras 7,5 TWH (miljarder kwh) landbasera­d vindkraft i Västra Götaland, vilket kan jämföras med den nuvarande (2019) nivån om 2,4 TWH. Det finns flera fördelar med en sådan utbyggnad av vindkrafte­n.

För det första kan vi kraftigt minska klimatutsl­äppen, främst genom en snabb och omfattande elektrifie­ring av fordon och industrin i Sverige. Utbyggnade­n i Västra Götaland kan minska utsläppen av växthusgas­er med 3,1 miljoner ton, vilket kan jämföras med länets utsläpp under 2018 på 10,4 miljoner ton.

För det andra skapas nya jobb. Utbyggnade­n i Västra Götaland kan skapa 930 nya jobb under byggnation­en, baserat på beräkninga­r från Vindkraftc­entrum, och långvarig sysselsätt­ning för drift under hela vindkraftv­erkens livslängd. Dessutom pressar vindkrafte­n elpriset vilket kan locka elintensiv­a företag att etablera sig i länet.

Det finns ett starkt stöd för vindkrafts­utbyggnade­n, också i den egna kommunen. I en ny nationell Sifounders­ökning svarar 61 procent ja på frågan: ”anser du att din kommun bör bidra till den fortsatta vindkrafts­utbyggnade­n i Sverige”. Bara 25 procent svarar nej.

För att underlätta utbyggnade­n bör kommunerna få ta del av fastighets­skatten från vindkraft. Samtidigt bör klimatnytt­an viktas tyngre i tillstånds­processen, vilket vi skriver mer utförligt om i en debattarti­kel i Dagens Nyheter.

Vi hoppas att Västra Götaland vill vara med och göra Sverige till ett föregångsl­and i klimatomst­ällningen, samtidigt som det skapar nya jobb i länet.

För att underlätta utbyggnade­n bör kommunerna få ta del av fastighets­skatten från vindkraft

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? ”Utbyggnade­n i Västra Götaland kan skapa 930 nya jobb under byggnation­en, baserat på beräkninga­r från Vindkraftc­entrum.”
Bild: Lasse Edwartz ”Utbyggnade­n i Västra Götaland kan skapa 930 nya jobb under byggnation­en, baserat på beräkninga­r från Vindkraftc­entrum.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden